28.06.2015 г.

Защо хората инвестират в неща с вероятност за успех под 70%?

Това което винаги ме е същисвало, е желанието на хората около мен да инвестират в неща с вероятност под 70%. Инвестират смело, безумно, дори и шансът за успех да е под 20% по мое мнение, което за мен е самоубийство.

Проблемите според мен са няколко:
1-во много им се иска да правят нещо.

Но тъй като нямат търпение да изчакат подходяща възможност, се хващат с първото изпречило се пред очите им и бум, фиаско. Тоест липсва им търпение, докато както знаем Уорън Бъфет например е известен с това, че може "да седи върху пари с години преди да инвестира".

Добрата идея, не е просто добра идея, а както ми каза един път Любомир Леков, добрата идея са всъщност две или повече добри идеи, които се подкрепят една друга..... Само с една не става.

Бай Ганьо обаче обича да скача на първата изпречила му се идея. Или по-скоро има липса на добри идеи и те просто не идват, било заради демографската криза у нас, заради проблемите от администрацията, заради битовата престъпност в земеделието и малките градове и т.н.

2-рият проблем е как да бъде оценен рискът. Ми сложно е. Първо трябва да се мисли и второ трябва да се смята (с цифри, а не където Пешо там и аз) и трето зависи от личната ситуация.

Например ако аз ще правя школа по тенис, шансът ми за успех е 0, а ако Юлия Берберян или Григор Димитров правят школа по тенис, шансът им за успех е.... нека да сметна, ами почти 99%.

Ако аз правя ресторант, шансът ми за успех е, да доста по-висок от 0%, по-скоро 5%. А ако си ресторантьор от кариерата (бил си управител на чужди ресторанти) шансът твоя да е успешен е над 50%.

Но колко точно е шансът, дори да си бивш успешен управител на много ресторанти? Еми главното е да не се главозамаеш, че си велик и да усетиш добре предпочитанията на хората, примерно дали ще минат от ресторанти към пица на парче или от гъзарски ресторанти към сръбска скара. По време на икономическа криза е глупаво да се отваря ресторант, агенция за имоти, автокъща, интернет сайт, който ще печели от реклама и т.н. Това е частта с мисленето.

А сега частта със смятането. Скоро питах един познат, каква възвращаемост очаква от инвестицията си. И той ми каза "не знам човек, не можеш да го изчислиш". Това за мен е несериозно. За мен е несериозно. Аз си изчислявам % възвращаемост и %вероятност за успех и под определени нива не се захващам. Но за целта кандидат-инвеститорите/предприемачи/бизнесмени трябва да знаят и малко математика, като тези примерни задачи. Иначе всичко ще се свежда дори не до теория на вероятностите (1 от 10 успяват), а в самоубийство на всички (всички губят, защото си подбиват възвращаемостта). Затова в развитите страни има лимити за аптеки, магазини и т.н. в даден квартал. Затова там има задължително участие в майсторска организация и няма как плочкаджия, бояджия, зидар и т.н. да работят на дъмпингови цени под определените.

Много от познатите ми обаче "цепят мрака" смело напред и каквото стане, без да са си свършили домашното. И което е по-страшно, 50 на 50 за тях е добър шанс?!?!? Ехоооо. Някой смело влизат при шанс от 10-20% ?!?!? По-скоро дори не си знаят шанса.

И като резултат, всички правят имоти, после всички автомивки, после всички пици на парче, всички къщи за гости (създателят на първата къща за гости в Бургаска област, ми се оплака, че преди е имал много гости, а сега не, ми как ще имаш, то куцо и сакато направи къщи за гости), всички интернет сайтове. Където стадото там и аз. Някой си направил баничарница? До него веднага втора и хоп и двете стават със смешна възвращаемост. Да нека има свободна конкуренция, но и не самоубийствена и братоубийствена.

В крайна сметка, за да има тарикати, трябва да има и балъци, който да си загубят парите.



Вижте другите постинги от този блог за лични финанси:
Как да си изберете съпруг, с когото ще сте добре финансово?
Защо хората инвестират в неща с вероятност за успех под 70%?
Доброволна делба на наследство - стратегии
Защо българинът учи синовете си да лапат ... ауспуси ?!? Споделяне на знание или да обменим хитрините в живота
Фонд Ремонти – доказателство, че българинът не разбира жилищната инвестиция

5 примера за желязна финансова дисциплина или как да спасим парите си от себе си
Финансови задачи, които всеки трябва да може да реши
Батя: Непоправим оптимист съм за БФБ и за България като цяло
Анкета за пречките пред финансовото щастие
Как се започва с инвестиции в български акции?
Имате ли списък с притежанията си и класирате ли ги по доходност и риск?
FOREX - един от масовите начини да си загубиш парите, времето и живота
А. Андонов: Тестът за добрия инвеститор е дали може да продава на загуба
Спредът или ужасът на пазарите, това което ви отказва да купувате и продавате!
Този, който цял ден работи, няма време да печели пари - Джон Рокфелер
Моделът на Уорън Бъфет е лесен и достъпен дори за хора с 1 000 лв.
Трябва да спестявате поне 30% от доходите си, за да имате достойна пенсия
Смисълът на търговията и защо всеки трябва да е търговец
Дали ставам по-богат или по-беден с всеки изхарчен лев?
Кой е най-бързият начин за осигуряване на пари (ликвидност)?
На лов за Ментор, или кой да ни научи на нещо?
Кой е най-бързият начин за осигуряване на пари (ликвидност)?
„Бързо дошли, бързо отишли“ или кога хората са максимално глупави (заслепени)
Пари назаем - 11 причини, защо да не даваме
6-те мислещи шапки – или как да започнем да мислим
Как да изкарвате повече? Може би да работите на 4-часов ден, но на две или три места
Защо се помнят първите 10 000, 100 000 и 1 000 000 лв., после е лесно
Странни, но ефективни и забавни начини за спестяване
Безработна си купува GSM за 1 200 лв., да в България е нормално

Виновен ли е Кийосаки за слабата световна икономика? Вдигането на летвата, основен проблем пред повишение на личното богатство

Ето как типичният българин харчи 100 000 лв. за нула време

Смисълът на спестовната животозастраховка в два реда
А. Андонов: Вещоманите рядко могат да управляват парите си рационално
С чорбаджията ортак не ставай, на бедния пари не давай и на жена си нищо не казвай
Кредитната карта е уникален продукт, който трябва да се притежава
Когато парите ви станат много повече от финансовия ви акъл....

Тото, лото, лотария, 6 от 49 и други, които са безсмислени според мен
На кои въпроси, трябва да си отговорим, когато започваме инвестиция?
Колко скъпа кола мога да си позволя?
Потребителски кредит: Как банките твърдят, че ви дават 10 000 лв., а ви дават само 3 270 лв. или с 67% по-малко
Как да защитите имотите си от кражба?


Отдясно ще видите: "Известяване за нови публикации" чрез e-mail. Моля използвайте опцията за бъдещите публикации

Любима книга: Нова земя на Екхарт Толе, можете да я свалите във формат txt оттук
Също така книгата Спокойният ум.

1 коментар:

Unknown каза...

Много добър коментар от Валентин Стоянов по темата във фейсбук

Нещо подобно си мисля тези дни по друг повод. Занимавам се с търговия с електроенергия на вътрешен пазар. Непрекъснато се срещам с представители на дребен и среден бизнес. Бизнесът е много динамичен, има много договори, но все пак огромната част от потенциалните клиенти на първо време се въздържат да си сменят доставчика на електроенергия и остават на регулиран пазар. Съответно просто отказват да плащат по-ниски сметки за електроенергия, остават при недолюбвания монополен доставчик и отказват да направят избор... По този повод често чувствам вариации на израза "Ами, то хората не вярват". По този повод си мисля, че човек може да вярва или не напр. в Дядо Коледа. Но когато става дума за бизнес план, елементарни сметки, елементарни образци от документи, елементарни процедури... човек може да вникне или не, да разбере или не. Това с "хората не вярват" е за съвсем други сфери от живота или въображението. И практиката показва, че българският "бизнесмен" по същество заслужава дереджето на което е. Просто защото често не може да си направи сметката, да извършва елементарни изчисления и да вникне в биднес логика/процеси. И е много по-вероятно собственикът на малък бизнес дв България а си купи джип, който е непосилен за финансовите му възможности, вместо да си смени монополния доставчик на електроенергия (примерно) и от този елементарен акт да започне да спестява по няколкостотин лева месечно...

Публикуване на коментар

Моля пишете по темата