16.02.2015 г.

Този, който цял ден работи, няма време да печели пари - Джон Рокфелер



Този, който цял ден работи, няма време да печели пари - Джон Рокфелер
Тъкмо бях написал чернова с работно заглавие "Илюзията, че времето работа е правопропорционално на резултата" и Ivan Ivanov написа във фейсбук следната мисъл на Джон Рокфелер "Този, който цял ден работи, няма време да печели пари".
И за заглавие слагам тази мисъл, а не моето работно заглавие.

Мнозина работят и се чудят защо не напредват, въпреки че влагат по 8, 10 или 12 часа в труд?

Нека да хвърлим малко светлина, през няколко сечения.

Сечение Едно:

Първо има мащабируеми и немащабируеми работи, описани в книгата Черният лебед на Насим Талеб. Немащабируемо е например правенето на пломби от зъболекар. Дори да се скъса, повече от 1 пломба за половин час не може да направи.

Също и при куриерите, дори да се скъсат, повече от Х доставки на ден не могат да направят. Същото е при статиите, един журналист си има лимит. И при секретарките е така, има си лимит от разговори.


Мнозина се уморяват от работа и си мислят, че са свършили нещо... Мозъкът си прави шега с тях. "Уморен съм, значи съм свършил нещо", "Цял ден съм работил, значи съм свършил нещо". Няма такова нещо!

Може да работите 1 час в годината, но ако е върху нещо с голяма стойност, може да изкарате пари за 100 години напред.

Но това може да стане само с мащабируеми неща. Например с мислите и с мозъка си раждате анализ, измисляте сделка, с която правите страшно много пари. Например пишете книга, която се продава в 100 000 000 екземпляра и ставате милионер. Или правите анализ и го продавате на 10 000 клиента, отново изкарвате доста пари. А не да правите 10 000 анализа на 10 000 клиента, тоест по 1 на всеки клиент. Но трябва да вложите ум, разум, мисъл.

Второто сечение!

Когато сте наемен работник, в характеристиката ви НЕ е вписано забогатяване. Тоест имате обем работа и срещу нея ще получите 1 000 лв в края на месеца. Това е. Няма опция да направите удар и да вземете големи пари. Например в моята журналистическа работа веднъж открих грешка в изчислението на основния борсов индекс SOFIX и получих бонус от 200 лв... Смешна сума, при положение че имиджа за медията бе значим, беше отразено в централната новинарска емисия на БНТ и т.н. Пак казвам, в наемната работа не е включена опция да изкарате големи пари, които да ви извадят от ситуацията на наемния труд.

В наемния труд е вложено да не умрете от глад. Не е вложено ваше израстване, защото тогава ще отлетите от работодателя и ще създадете конкурент. Следи се много внимателно какво правите и ви се дава толкова знание и толкова пари, че да останете зависим до гроб. Ако се види, че имате интерес да се развивате, бързо ви насочват в грешна посока, за да не станете независим.

В собствения бизнес стоят доста рискове, но я има и опцията за големи удари. Има я опцията да лежиш по кафенета и "ден година храни" да ти свърши работата за цяла година.

Варианти за изход от ситуацията на наемния!

Надежда има. Ако работите като наемник, каквото правят повечето, имате няколко възможни изхода, които може да използвате в комбинация:
1. Изход е да натрупате знания, контакти и умения, които да ви позволят или да направите собствен бизнес, или да станете незаменими. В повечето случаи обаче винаги може да ви заменят с някой току-що завършил студент....
2. Изход е да увеличите нивото на спестяванията си, лишавайки се от текущо харчене. С времето ще натрупате пари, които да започнат да работят за вас, и с повече инвестиционен късмет няма да сте зависими от пазара на труда.
3. При всички случаи се простирайте според чергата си (спазвайте правилата на личните финанси), защото иначе ще сте не 100%, а 150% зависим от пазара на труда. Защото освен себе си ще трябва да изплащате и кредит или скъпо хоби.
4. Учете се на нови номера, вечер в интернет можете да четете полезни неща и да станете по-умен.
5. Развивайте паралелено друг бизнес, включете се в клуб по интереси, запишете докторантура, правете нещо, пишете книга, свържете се с хора, отделяйте по 1 час за мислене, отделяйте по 10 минути на ден в следене на информационните канали с цел сделка. Първо трябва да си го представите и едва след това ще стане. Няма кой друг да го свърши вместо вас, бъдете ВИЗИОНЕР, като Стив Джобс, тоест виждайте възможностите преди другите.

Илюзията на постоянното работене

Веднъж една позната ни каза "Правя интересни неща, на теб не ти ли се правят?" И какво точно прави тя, ами подготвя презентации, носи документи насам-натам, приготвя документи. Не ми изглежда интересно.

За 14 години като журналист съм написал около 14 000 статии, от които само 7 имаха текуща актуалност. Скоро седнах и прегледах всичките си статии и останах разочарован, че само 7 имат текуща стойност. На 99,99% тя е изтекла. Утешаваха ме, че тези 99,99% от статиите са били полезни към момента на писане, но това е леко утешение.

Моля всеки да направи анализ на свършеното и да оцени най-успешните си продукти. Ще се окажат съвсем малко. Нека в бъдеще правим само от тях, така ще има повече Продуктивност, за по-малко време, съответно ще има повече свободно време при повече доходи. Тоест просто изключете плявата.

Казвали са ми и че плявата не може да се избегне, но аз вярвам, че може. Тя си личи от километри. Личи си, когато кипи безсмислен труд.

Затова в този блог съм се зарекъл да пиша само неща, които имат и бъдеща актуалност. Ето това е мащабируемо..., защото ще се чете не 1 ден, а 10 години и ще има не 100, а 10 000 прочитания, например. Освен това писането е истинското мислене, който не пише, не мисли. И пишейки този постинг, аз обучавам и самия себе си. Затова силно препоръчвам мисленето в писмен вид и във вид на дневник.

Уорън Бъфет също не се интересува от текущи инвестиции. Той купува акции с намерението да ги държи вечно (понякога 50 години и още ги държи). Така с един анализ и една покупка прави 50-годишна инвестиция. Вместо постоянно да се върти напред-назад и да се оплита като пиле в кълчища, забравяйки какво прави, откъде идва и накъде отива. Затова Айнщайн е казал, че дългосрочното инвестиране е 8-то чудо на света. Но не само дългосрочното инвестиране, а и дългосрочното учене, занимание, проект и т.н. Защото занимавайки се дълго, вие ставате експерт, ставате добър. А не всяка година да почвате нова работа, с нови изисквания и вечно да сте аматьор.

Дори да търгувате ежедневно, трябва да имате принципи, които са дългосрочни. А не да заложите всички пари на един кон и ако стане, стане, ако не фалит. Такива са принципите за постоянно отношение на дълг към собствен капитал, продажба при достигнат процент загуба и т.н.

Затова го има и Принципа на Парето, че 80% от резултатите идват от 20% от работата. Тоест дори да намалите работата с 80%, резултатът ще падне само с 20%, но само ако вършите важната работа. Затова има възможност за 4-часова работна седмица (тоест под 1 час на ден). Има и ситуации, при които 99% от резултатите идват от 1% от работата (при особено мащабируемите дейности). Но и при зъболекарите, една немащабируема дейност, е възможно 80% от приходите да са от 20% от клиентите...

За да приключим по темата, не си мислете, че вечер след работа, след като сте пребит като куче от умора, значи сте свършили нещо. Най-вероятно сте свършили едното нищо, което е валидно и за мен в повечето дни. Иска ми се да правя само смислени неща с висока ефективност и висока добавена стойност, но всеки ден не е Великден и навикът "за лудо работи, за лудо не стой" влиза в сила и ме превзема. Защото човек иска да ПРАВИ НЕЩО, без значение дали е смислено или не, така му идва отвътре.


Вижте другите постинги от този блог за лични финанси:
Как да си изберете съпруг, с когото ще сте добре финансово?
Защо хората инвестират в неща с вероятност за успех под 70%?
Доброволна делба на наследство - стратегии
Защо българинът учи синовете си да лапат ... ауспуси ?!? Споделяне на знание или да обменим хитрините в живота
Фонд Ремонти – доказателство, че българинът не разбира жилищната инвестиция

5 примера за желязна финансова дисциплина или как да спасим парите си от себе си
Финансови задачи, които всеки трябва да може да реши
Батя: Непоправим оптимист съм за БФБ и за България като цяло
Анкета за пречките пред финансовото щастие
Как се започва с инвестиции в български акции?
Имате ли списък с притежанията си и класирате ли ги по доходност и риск?
FOREX - един от масовите начини да си загубиш парите, времето и живота
А. Андонов: Тестът за добрия инвеститор е дали може да продава на загуба
Спредът или ужасът на пазарите, това което ви отказва да купувате и продавате!
Този, който цял ден работи, няма време да печели пари - Джон Рокфелер
Моделът на Уорън Бъфет е лесен и достъпен дори за хора с 1 000 лв.
Трябва да спестявате поне 30% от доходите си, за да имате достойна пенсия
Смисълът на търговията и защо всеки трябва да е търговец
Дали ставам по-богат или по-беден с всеки изхарчен лев?
Кой е най-бързият начин за осигуряване на пари (ликвидност)?
На лов за Ментор, или кой да ни научи на нещо?
Кой е най-бързият начин за осигуряване на пари (ликвидност)?
„Бързо дошли, бързо отишли“ или кога хората са максимално глупави (заслепени)
Пари назаем - 11 причини, защо да не даваме
6-те мислещи шапки – или как да започнем да мислим
Как да изкарвате повече? Може би да работите на 4-часов ден, но на две или три места
Защо се помнят първите 10 000, 100 000 и 1 000 000 лв., после е лесно
Странни, но ефективни и забавни начини за спестяване
Безработна си купува GSM за 1 200 лв., да в България е нормално

Виновен ли е Кийосаки за слабата световна икономика? Вдигането на летвата, основен проблем пред повишение на личното богатство

Ето как типичният българин харчи 100 000 лв. за нула време

Смисълът на спестовната животозастраховка в два реда
А. Андонов: Вещоманите рядко могат да управляват парите си рационално
С чорбаджията ортак не ставай, на бедния пари не давай и на жена си нищо не казвай
Кредитната карта е уникален продукт, който трябва да се притежава
Когато парите ви станат много повече от финансовия ви акъл....

Тото, лото, лотария, 6 от 49 и други, които са безсмислени според мен
На кои въпроси, трябва да си отговорим, когато започваме инвестиция?
Колко скъпа кола мога да си позволя?
Потребителски кредит: Как банките твърдят, че ви дават 10 000 лв., а ви дават само 3 270 лв. или с 67% по-малко
Как да защитите имотите си от кражба?


Отдясно ще видите: "Известяване за нови публикации" чрез e-mail. Моля използвайте опцията за бъдещите публикации

Любима книга: Нова земя на Екхарт Толе, можете да я свалите във формат txt оттук
Също така книгата Спокойният ум.

6 коментара:

Анонимен каза...

Ха добър ден. Малко си преоткрил колелото. То всеки го иска това, само дето не знаеш предварително и кое е смислено и кое не е. Това е като да искаш да знаеш цените утре за да купуваш само правилните активи.
Същото иска и работодателя ти и той иска да ти плаща само 20% от заплатата, за времето в което си вършиш 80% от работата, за това, от което би изкарал повече, но няма как да стане.
А и студент може да те замени само в професии, които не се изисква квалификация и опит. Така, че по-добре се замисли, по-добре се замисли изобщо си станал журналист? И на децата е ясно, че 99% в това поприще са пиша/преписвам/превеждам по поръчка, без нищо да разбирам. Как тогава да няма плява? То е почти само плява (невярно, безстойностно, манипулации, внушения) и тук там някоя новина отразена по случайност обективно.

quantum каза...

Евала за статията и изобщо за блога! Безценни идеи които действително ще имат стойност и след 100 години. А това за собствения бизнес, мащабируемостта и т.н. просто човек трябва да не му стиска и да предприеме необходимите стъпки в правилната посока!

Анонимен каза...

Супер статия :)

anonimous каза...

Здравейте всички аз просто имам заем от 25000 лв за стартиране на моя бизнес, а също и заплащане на таксите за детето ми училище от федералните заем услуга, без стрес и по-малко от 24часа аз също ще съвети всички там, за да се свържете с тях сега на [FEDERALOAN@GMAIL.COM] или WhatsApp или Ca LL + 18457315716 да получат своите заеми в рамките на 24 часа.

Unknown каза...

ГОЛЯМА ВЪЗМОЖНОСТ
whatsaappp: +56982020286
eduardo.enrique48h@gmail.com
ВЗЕМЕТЕ В КРЕДИТ
Ние правим 2% лихва
най-ниската на пазара, просто
с вашата лична карта, няма ипотеки в COUDEUDORES
С ОДОБРЕНИЕ В 24 ЧАСА
INF whatsaappp: +56982020286
eduardo.enrique48h@gmail.com

Мария Иванова каза...

Привет, приятели! Радвам се, че успях да прочета полезна статия, касаеща този аспект! Препоръчвам да разгледате и този сайт за финанси. Успех!

Публикуване на коментар

Моля пишете по темата