1.10.2015 г.

И без това за децата се харчат пари, защо да не "минават" през тях?Вчера излезе много добра статия за финансовата грамотност на децата, в която се казва, че джобните не са джобни, тоест не само джобни. Напротив, трябва детето да спестява 25% от джобните и да заделя във фонд „Цел“ други 25% и само 50% са джобни за харчене. Фонд „Цел“ е например покупка на колело, телефон и т.н.

Тоест ако давате на детето си джобни, за да си купува ядене, билети и т.н., това го учи, че всичко което получава е за издухване.

Да добавим още 2 щриха. В първи клас детето трябва да получава 1 лв. на ден, във втори 2 лв., в 12-ти 12 лв. на ден. И то наведнъж за месец или за седмица. Така детето, ще развие самочуствие „че има“ и ще има сигурност за бъдещето (като стана 6-ти клас, ще имам бюджет от 180 лв. на месец
J)

И последният щрих. Какъв е смисълът?

Така и така за дадено дете отиват поне 200 лв. на месец, било то такси, зелено училище, дрехи, играчки, кънки на лед, каквото и да е. Защо не му се дават и да си види къде отиват лично. Така освен придобивката на съответните неща, ще има и добавена стойност учене. Иначе обикновено то си мисли, че за него нищо не се дава и също така когато избира, не избира с пълната информационна картина. Тоест няма да се усети, че вече е изхарчен бюджета от например 200 лв. за него и ако поиска отгоре, другия месец ще се лиши от нещо. Не че ще ги правим роботи, но да имат една такава осъзнатост.

А дали не са прекалено малки за това учене? Аз мисля, че не, първо защото това е дълъг процес. Второ защото имайки пари в джоба, спестени и за „Цел“, детето живее с чувството „че има“ и не развива определен род комплекси и поведение, като например крайна алчност, крайна спестовност, чувство за аутсайдерство. Каквото и да е, то знае, че има (богат е този, който в края на месеца има излишък (остават му пари), казва Богатият татко). И като възрастен също ще знае, че има. А богат и спокоен е този, които знае, че има, а не този които има, но си мисли, че му трябва още и се нерви. И освен това децата си пречупват парите през своя мозък. Например малките деца се радват не на банкнота от 100 лв.,а на много и съответно тежки железни (една торба имане).

Може би е малко административна тежест  да се дават парите в детето и после да му се взимат за какво ли не. Затова нещата може да се улеснят и опростят. Опростят като се информира за цената на покупките за него и също така, като му се дават примерно по 5 лв.на ден за 5-ти клас или 150 лв. на месец и му се каже, че „не са за издухване, да води ясно разделяне кои са за харчене, кои за спестяване и кои за цел, и да води отчет или да казва за всеки разход, ако може предварително, за да се обсъди“. Още след 2-3 месеца, ще се види дали отрочето се справя, дали нещо трябва да се коригира. Рано или късно ще има грешки, които ще са поучителни. То и възрастните правим постоянно грешки.

Горното са лични мисли, които нямат претенция за правилни или грешни. Те са си такива, каквито са.


Вижте другите постинги от този блог за лични финанси:
Как да си изберете съпруг, с когото ще сте добре финансово?
Защо хората инвестират в неща с вероятност за успех под 70%?
Доброволна делба на наследство - стратегии
Защо българинът учи синовете си да лапат ... ауспуси ?!? Споделяне на знание или да обменим хитрините в живота
Фонд Ремонти – доказателство, че българинът не разбира жилищната инвестиция

5 примера за желязна финансова дисциплина или как да спасим парите си от себе си
Финансови задачи, които всеки трябва да може да реши
Батя: Непоправим оптимист съм за БФБ и за България като цяло
Анкета за пречките пред финансовото щастие
Как се започва с инвестиции в български акции?
Имате ли списък с притежанията си и класирате ли ги по доходност и риск?
FOREX - един от масовите начини да си загубиш парите, времето и живота
А. Андонов: Тестът за добрия инвеститор е дали може да продава на загуба
Спредът или ужасът на пазарите, това което ви отказва да купувате и продавате!
Този, който цял ден работи, няма време да печели пари - Джон Рокфелер
Моделът на Уорън Бъфет е лесен и достъпен дори за хора с 1 000 лв.
Трябва да спестявате поне 30% от доходите си, за да имате достойна пенсия
Смисълът на търговията и защо всеки трябва да е търговец
Дали ставам по-богат или по-беден с всеки изхарчен лев?
Кой е най-бързият начин за осигуряване на пари (ликвидност)?
На лов за Ментор, или кой да ни научи на нещо?
Кой е най-бързият начин за осигуряване на пари (ликвидност)?
„Бързо дошли, бързо отишли“ или кога хората са максимално глупави (заслепени)
Пари назаем - 11 причини, защо да не даваме
6-те мислещи шапки – или как да започнем да мислим
Как да изкарвате повече? Може би да работите на 4-часов ден, но на две или три места
Защо се помнят първите 10 000, 100 000 и 1 000 000 лв., после е лесно
Странни, но ефективни и забавни начини за спестяване
Безработна си купува GSM за 1 200 лв., да в България е нормално

Виновен ли е Кийосаки за слабата световна икономика? Вдигането на летвата, основен проблем пред повишение на личното богатство

Ето как типичният българин харчи 100 000 лв. за нула време

Смисълът на спестовната животозастраховка в два реда
А. Андонов: Вещоманите рядко могат да управляват парите си рационално
С чорбаджията ортак не ставай, на бедния пари не давай и на жена си нищо не казвай
Кредитната карта е уникален продукт, който трябва да се притежава
Когато парите ви станат много повече от финансовия ви акъл....

Тото, лото, лотария, 6 от 49 и други, които са безсмислени според мен
На кои въпроси, трябва да си отговорим, когато започваме инвестиция?
Колко скъпа кола мога да си позволя?
Потребителски кредит: Как банките твърдят, че ви дават 10 000 лв., а ви дават само 3 270 лв. или с 67% по-малко
Как да защитите имотите си от кражба?


Отдясно ще видите: "Известяване за нови публикации" чрез e-mail. Моля използвайте опцията за бъдещите публикации

Любима книга: Нова земя на Екхарт Толе, можете да я свалите във формат txt оттук
Също така книгата Спокойният ум.

2 коментара:

Сико каза...

Съгласна съм с написаното, както и с мнението Ви.
Но трябва да се поясни, че не бива да се натяква на едно дете, че трябва да спестява, защото накрая ще пораснат скръндзи, които няма да искат да изпият една бира с приятел. Поне това са моите мисли, било то грешни.

nadia petkova каза...

До Сико, думата "натякване" значи "да се убеди" или да възпитате убеждения в един човек. За вас, тази дума може да значи насилствено убеждаване на съответният човек, въпреки неговите "други убеждения" и въпреки нежеланието му да ги възприеме. Тоест, тук има конфликт на различни мнения и убеждения, по даден въпрос, тема. По скоро, за да избегнете всякакви натяквания, и конфликти, седнете и обсъдете защо другата страна има друго мнение, вижте другата гледна точка и я обсъдете с минусите и плюсовете. Така или иначе няма 100% тово мнение- правилно.
Но ако смятате да Възпитавате и Учите детето си на "Принципи" , да може да се води и натякване ако щете, защото ПРИНЦИПЪТ е = на ЗАКОН.
Ще ви дам пример с полово възпитаване, ако за вас е важно и искате да имат Принципи ( тоест нещо което да не нарушават, никога, а да го спазват винаги) децата ви да ползват задължително презервативи, ще трябва да се заемете със задачата информиране, говорене, анализи, примери и накрая ще сте постигнали целта си- тоест ще сте посели "семенцето" за вашите убеждения. И цялата тази разправия с обясняването на длъж и на шир, се води възпитание и "натякване" междо другото.
Кой, както си научи децата, така израстват. Или ги учите да отговарят за себе си, и собствените си действия, здраве, тяло, живот, просперитет.. или някой друг все ще ги научи", а дали ще е добре това за тях...явно вас не ви интересува, щом смятате да се учат на основни неща, като оцеляване, просто от случайността, от други хора, може от лоша среда и вие също не поемате отговорността, да си ги възпитате във вашите принцип. Тогава, самите родители също нямат ясни принципи, затова и не държат да ги предадат като знания на следващото поколение, за да го предпазят и съхранят по- дълго.
Успех в отглеждането на достойни хора.

Публикуване на коментар

Моля пишете по темата