1.04.2015 г.

Споделяне на знание или да обменим хитрините в живота

Всеки Златен век е свързан със споделяне на знание, показва историята.

Златният век на художниците в Париж (19 в.) е бил свързан с период на споделяне на знанието между художниците. Златният век на цар Симеон е свързан със споделяне, тоест много хора са се научили да пишат на новата азбука.

Хубаво е, човек да споделя знание, така всички се обогатяват. Има много неща, които не ни ги преподават в училище. Имаме и още много да учим.

С цел да обменим знания, обобщих някои от триковете, които съм научил в няколко категории, а именно техника, финанси, шофиране, спорт здраве и други.

1. Техника:

1. Компютър:

Горещо препоръчвам да прочетете клавишните комбинации за Windows, а който ползва Linux да си намери клавишните комбинации за него.

Работата само с мишка/тъчпад е примитивно и бавно спрямо възможностите на клавишните комбинации. Не става дума за ctrl+V, ctrl+C, ctrl+A, а и за много други.

Всичките са изброени тук, по повод този постинг ги прочетох отново и вече усвоих няколко нови, с което повиших скоростта си и си облекчих работата с мишка, която при мен натоварва китките (работя еднакво добре с лява и дясна ръка с мишката, с БДС и фонетика, не е лесно да си журналист, обикновено хващаш тендовагинит).

1.2 Смартфон

Изненада, той може да прави почти всичко. Скоро установих, че може да пиша статии на телефон:) Има си аналози на word, excel, както и опциите за редактиране на снимка, printscreen, копи, пейст, селект, маркиране на избрана зона и т.н.

Например, пращат ви нещо по мейла и искате да го препратите по скайп, вайбер или фейсбук. Ако не знаете как се копира и пейства, ще бъде много фрустриращо.

Всеки телефон си има специфика, затова пишете в google - how to copy in samsung android или каквото ти трябва. Има много туториалси, включително в youtube.

Известно е, че опциите в смартфоните се ползват едва на 10%. Нека вдигнем процента на 20%:)

Освен това сканирането на документи вече е отживелица. С телефон или фотоапарат се снимат документите и се пращат по-мейл. Да не е толкова качествено, както скенер, но върши работа. Също така аз снимам документите и ги архивирам в папки на компютъра, твърдия диск и dropbox. Така винаги са ми под ръка.

Няма нужда да си купувате навигатор или карта. Mapfactor има офлайн карти на цял свят, това е навигатора, който ползвам и е по-добър от Google maps, например.

 
1.3 Камера (фотоапарат)

Има проблем със zoom-а на моя Cannon, че размазва клиповете при зумване. Е проблемът изчезна с един трик. Зумвам, когато не съм на опцията "клип", където нямам размазване и когато фиксирам нужното ми разстояние, превъртам на опция клип и О, чудо. Получавам много по-голям и неразмазан зум:) Пробвайте. Също така всеки, който иска да направи нещо по-добро ползва триножник.

1.4 Съхранение на информация.
има много добри приложения, като например dropbox, google drive, google calendar и т.н. облачни технологии. Задължително синхронизирайте телефона си с gmail или въобще с пощата си, защото така си запазвате Контактите и Задачите от телефона в gmail и google calendar и лесно ги възстановявате при загуба на телефона.

Освен това с dropbox можете да работите на няколко компютъра, смартфона, таблета и т.н., все едно сте на един.

Също така външните дискове за съхранение на информация, вече не са скъпи и задължитлено си архивирайте снимки и файлове, преди компютъра ви да се е скапал и архивирайте регулярно.

2. Финанси

Тук формулирах около 12 финансови задачи, които да обрисуват елементарни задължителни знания, като доходност, процент, сложна лихва, изменение.

Финансови задачи, които всеки трябва да може да реши

Освен това е препоръчително да ползвате ел. подпис за банкиране, НАП и други, включително поради отстъпките и удобството. Така ще имате и архив на плащанията и ще можете да си изровите и докажете, че сте си платил фиш на КАТ, данък и т.н., а не да пазите бележки и платежни. Кредитната карта също така пази историята на покупките ви.

3. Шофиране

Да всички са велики шофьори.

Тук ще дам съвсем кратко идейки:

3.1 Когато започнете да се намествате на седалката, това е първи сигнал, че ви се приспива. Спрете веднага. Ако те спътник, то единственият шанс да принудите шофьора да спре е да го излъжете, че имате спешна нужда. Запомнете, мъжете никога не си признават, че са уморени, приспало им се е и т.н., затова не им вярвайте.


3.2 Винаги има място на пътя и трябва да отместиш поглед от опасността, да се огледаш, да си видиш свободното място и да отидеш в него. 50% от катастрофите са с непрекъснати следи от гуми (спирачки) и право към смъртта, това е инстинкт, който е много опасен. Спирачката е твой враг. Тя се натиска бързо и рязко и след това се пуска и се работи с кормилото. Винаги гледаш накъдето отиваш, затова толкова много пешеходци постадват, шофьорите просто ги гледат вцепенени и отиват в тях.

При хлъзгане на вода, лед, сняг, само със натиснат съединител, ако си на скорост, щом една от 4-те гуми намери сцепление, ще последва въртене (винаги една от 4-те гуми намира сцепление, а не всички едновременно). Никакви други реакции.

Най-опасно е плъзгането на вода (аквапланинг), грайферите на гумите нямат възможност да изтласкат вода и сцепление = 0, по-малко и от лед. Случва се, ако скоростта е висока и грайфера е изтъркан. Затова виждайки вода винаги намалете, винаги се оглеждайте за опасност от аквапланинг (вода), кал и прах. Особено опасно през лятото, когато е неочаквано.

Трябва да гледаме наоколо. Ако пешеходците едва ходят по тротоара, значи и ние няма да може да движим по пътя.

Трябва да търсим сцепление, не да караме по излъсканото, а в отстрани върху рохкавото или нещо такова. При сняг и лед да караме на по-горна предавка

Ако натоварим автомобила дори с 1 човек повече, то автомобилът става съвсем друг автомобил. Едно е само шофьор, друго е 5-ма души с багаж, трето натоварени само отпред или само от едната страна. Центъра на тежеста се изменя и все едно си с нов автомобил. А управлението на автомобил е работа с тегла.

Ляв завой се прави като предварително прехвълиш теглата на колата в дясно (с леко чукване на кормилото в ляво преди завоя) и после дозавиеш вляво. Тогава тампони, пружини и т.н., натиснати надясно от самото начало, се изстрелват в ляво и взимаш лесно левия завой.
Много важна е работата с теглата. Примерно прехвърляш теглата на предните гуми с намаляване на газта или със спирачки (така им даваш сцепление), после навиваш в желаната посока, и като си навил, даваш газ.

3.3 отказване от натискане на спирачката (повтарям се), защото е важно
при катастрофа над 50% от проблема е, че някой е натиснал спирачката и не я е пуснал, това е инстинкт
упражнението е да се движиш срещу 2 конуса, да натиснеш за кратко спирачката, но бързо да я пуснеш и да минеш от ляво на конусите. Просто трябва да си намериш място, в което да се шмугнеш и никога да не допускаш челен удар. Удар с 50 км. в час е все едно да паднеш от 10 метра височина.... При повече си готов труп. А колко лесно караме със 150 км. в час

Много важно е да натискаш бързо спирачка и да не се чудиш, защото така се губят 40 метра на секунда при масовата скорост. Също да се натиска само на прав волан.

Силата на удара в неподвижно препятствие е равнозначна на удар в земята при свободно падане от височина:
10 метра - при скорост от 50 км/ч
22 метра - при скорост от 75 км/ч
40 метра - при скорост от 100 км/ч

Когато автомобил удари пешеходец, вероятността от смъртоносен изход, в зависимост от скоростта, е:
при 30 км/ч - опасността от смъртоносно нараняване е нищожна
при 50 км/ч - загиват 50% от блъснатите пешеходци
при 70 км/ч - загиват 100% от блъснатите пешеходци

Намаляване на последствията
Водачи, ползвайте обезопасителни колани!
Коланът намалява от 1,5 до 3 пъти тежестта на травмите при удар.

Скоростта е заразителна
Пазете се да не изпаднете под влияние на други водачи и да се включите след върволицата от автомобили, които карат бързо по пътя.

Още в сайта на МВР

3.4 При спукана гума - волана се държи здраво и се натиска газта (в първия момент) докато овладееш автомобила. След това вече намаляваш. Затова винаги трябва да имаш резерв от мощност (за да издърпаш автомобила от нестабилността с газ) и да държиш здраво кормилото.

3.5 Преди да тръгвате на път, може да поглеждате в сайта на АПИ, там пише всички ограничения, ремонти и извънредни ситуации на пътя. Сутрин има един подробна информация по области "Бюлетин Пътна обастановка"   . През деня публикуват само промените в обстановката


3.6 Съветите на МВР, единият от най-добрите е "не пътувайте в конвой" от 2-3 коли и повече коли. Това е гаранция за изнервеност.

3.7 Можете да прочетете и тази онлайн книга, въпреки че е писана преди десетилетия.

3.8 Когато се движите в колона от коли, гледайте пред вас да има разстояние, но не прекалено голямо, за да изкушите някой от насрещно движещите се, да го използва за изпреварване

3.9 Спускането е на тази скорост, на която е изкачването

4. Спорт

4.1 Ски - в чужбина се учат на къси ски (биг фут, блек кат или други подобни) в България те качват на дълги (все пак не толкова дълги като преди 20 години), много жалко за учащите се.

4.2 Как детето да се научи да кара велосипед (или възрастен човек, ненаучил се навреме) - ето статия в az-deteto.bg, написана от мен преди време. http://www.az-deteto.bg/lesni-praktitcheski-saveti-za-natchinaeshti-velosipedisti/11114/view.html

4.3 Как да се научи да кара ролери - отначало ходи в тревата, след това просто ходи (а не се плъзга) с малки стъпки на асфалта.

4.4 След изморителен ден на ски, когато сте леко намръзнал се и изтощен, можете да се стоплите в гореща вода в леген или кофа.

5. Здраве

5.1 Когато имате температура (или детето ви), знайте че преди да стоплите крайниците, тя ще продължи да се покачва. Абсолютна грешка е изстинали крайници да се мажат с мокри кърпи (с оцет), така само карате мозъка да вдига температурата още повече.

5.2 Миенето на зъбите се прави от всеки, но не винаги правилно. Конецът е задължителен и се ползва след миенето с четка, като се четка от венец към зъб и то отвсякъде. След това се минава с конеца.

5.3 Ако искате да ви е топло през нощта в сложна ситуация (на хижа и т.н.), сложете одеало и отдолу, а не само отгоре. Тоест по-добре едно одеало под вас и две над вас, отколкото три отгоре и отдолу само чаршаф.

5.4 Разделно пиене и ядене, тоест да пиете вода поне 30 минути преди или след хранене. Да не смесвате храните и т.н., има много описано в интернет.

5.5 От масата трябва да ставате леко гладен.

5.6 Когато си разстроен, обсебен, ядосан и т.н., дишай нормално и издишай силово примерно 27 пъти, със затворени очи, като последният път издишай и не дишай възможно най-дълго.
Или само затвори очи и дишай-издишай три пъти.

6. Други

6.1 петната от плодове и други излизат с кисело мляко, просто го слагате върху петното.

6.2 ако ви е студено и парното не ви стопля, отвийте винтила...

6.3 за да не ви откраднат дамската чанта, носете висулка за чанта за маса.

6.4 Забавно японско умножение на големи числа с линии.

6.5 Забавно умножение по 9. Например 1 по 9 е свивате първия пръст и преброявате останалите и ето ви резултата 9. Например 5 по 9 е свивате петия пръст, преди него имате 4 пръста, това са десетиците и след него 5 пръста, това са единиците и имате общо 45.

6.6 Бързо четене - просто четете бялото между думите и периферното зрение ги чете. Проверете в интернет има доста инструкции.

6.7 Можете да си вземете аларма за багаж/домашен любимец при излизане навън.

6.8 Можете да ползвате телефона си като четец, за да не мъкнете и киндъл.

Ще предизвикам няколко приятели да напишат и те своите "трикове", доста по-полезно от поливане с кофа студена вода.

Моля да допълните с вашите трикове в коментари под статия.




Вижте другите постинги от този блог за лични финанси:
Как да си изберете съпруг, с когото ще сте добре финансово?
Защо хората инвестират в неща с вероятност за успех под 70%?
Доброволна делба на наследство - стратегии
Защо българинът учи синовете си да лапат ... ауспуси ?!? Споделяне на знание или да обменим хитрините в живота
Фонд Ремонти – доказателство, че българинът не разбира жилищната инвестиция

5 примера за желязна финансова дисциплина или как да спасим парите си от себе си
Финансови задачи, които всеки трябва да може да реши
Батя: Непоправим оптимист съм за БФБ и за България като цяло
Анкета за пречките пред финансовото щастие
Как се започва с инвестиции в български акции?
Имате ли списък с притежанията си и класирате ли ги по доходност и риск?
FOREX - един от масовите начини да си загубиш парите, времето и живота
А. Андонов: Тестът за добрия инвеститор е дали може да продава на загуба
Спредът или ужасът на пазарите, това което ви отказва да купувате и продавате!
Този, който цял ден работи, няма време да печели пари - Джон Рокфелер
Моделът на Уорън Бъфет е лесен и достъпен дори за хора с 1 000 лв.
Трябва да спестявате поне 30% от доходите си, за да имате достойна пенсия
Смисълът на търговията и защо всеки трябва да е търговец
Дали ставам по-богат или по-беден с всеки изхарчен лев?
Кой е най-бързият начин за осигуряване на пари (ликвидност)?
На лов за Ментор, или кой да ни научи на нещо?
Кой е най-бързият начин за осигуряване на пари (ликвидност)?
„Бързо дошли, бързо отишли“ или кога хората са максимално глупави (заслепени)
Пари назаем - 11 причини, защо да не даваме
6-те мислещи шапки – или как да започнем да мислим
Как да изкарвате повече? Може би да работите на 4-часов ден, но на две или три места
Защо се помнят първите 10 000, 100 000 и 1 000 000 лв., после е лесно
Странни, но ефективни и забавни начини за спестяване
Безработна си купува GSM за 1 200 лв., да в България е нормално

Виновен ли е Кийосаки за слабата световна икономика? Вдигането на летвата, основен проблем пред повишение на личното богатство

Ето как типичният българин харчи 100 000 лв. за нула време

Смисълът на спестовната животозастраховка в два реда
А. Андонов: Вещоманите рядко могат да управляват парите си рационално
С чорбаджията ортак не ставай, на бедния пари не давай и на жена си нищо не казвай
Кредитната карта е уникален продукт, който трябва да се притежава
Когато парите ви станат много повече от финансовия ви акъл....

Тото, лото, лотария, 6 от 49 и други, които са безсмислени според мен
На кои въпроси, трябва да си отговорим, когато започваме инвестиция?
Колко скъпа кола мога да си позволя?
Потребителски кредит: Как банките твърдят, че ви дават 10 000 лв., а ви дават само 3 270 лв. или с 67% по-малко
Как да защитите имотите си от кражба?


Отдясно ще видите: "Известяване за нови публикации" чрез e-mail. Моля използвайте опцията за бъдещите публикации

Любима книга: Нова земя на Екхарт Толе, можете да я свалите във формат txt оттук
Също така книгата Спокойният ум.

4 коментара:

Unknown каза...

Статия с полезни трикове
Как може да се избегне верижна катастрофа
http://www.dnevnik.bg/skorost/2015/10/09/2624921_kak_moje_da_se_izbegne_verijna_katastrofa/

Друго - За да не ви се разбие буксата за ключа на колата (където се завърта и пали) не трябва цялата връзка с ключове да виси там.


Unknown каза...

Най-хубавите снимки стават с Трипод - Триножник.

вериги за сняг си носете и лятото, защото помагат при излизане от кал...., каквато има много пролет и есен

Unknown каза...

Омръзна ми от реклами за хемороиди. Вместо да се мъчите с химия, просто използвойте тоалетна тип клекало, а ако нямате се покатерете и клекнете на нормалната (ултра мега лесно). Просто тялото не е устроено да прави нещата седнало, това ни го е дала "цивилизацията".

Една приятелка ми разказваше за летището в Шанхай, как някаква белгийка квичала, че тоалетните са клекало... Приятелката ми й казала "ми така няма да имаш хемороиди" и онази се сащисала. Аман от тия цивилизовани работи.

Особено ми е смешно, как в София се взема трамвай за 2 спирки или метро за 1 спирка. Под 2 спирки, не си струва да се взема метро и под 4 не си струва да се чака трамвай, поредна глезотия на цивилизацията, после сме дебели:)

Какви са тези глупави лекарста за хемороиди? Защо?
Ми защото искат да вземат пари, без да свършат работа, както е устроен света в момента.

Unknown каза...

Ако имате батут в двора, по-добре е да го вкопаете (само краката), така, няма да е на височина 0,8-1 м. и няма да има случайни падания на децата като обикалят извън мрежата или като излизат от батута. Много полезно

В средата под батута изкопавате дупка, така ще има нужните 0,5-0,6 м. дълбочина в средата, а краката вкопавате.

Публикуване на коментар

Моля пишете по темата