31.10.2014 г.

Кредитната карта е уникален продукт, който трябва да се притежава

Кредитната карта е уникален продукт, който трябва да се притежава и ползва. Но има редица опасности, неясноти и рискове при нея.

Ето на какво аз казвам кредитна карта:
1. Имате разрешен кредитен лимит от примерно 1 000 лв.
2. Имате срок за безлихвено ползване на парите, примерно от 20 юни до 20 юли харчите, но трябва да ги върнете до 5 август и тогава не плащате лихва. Това са до 45 дни гратисен срок.
3. Има
cash-back тоест връщат ви пари, примерно 1% от всяка покупка. Така ако на месец ползвате по 410 лв., на година ще са 5 000 лв. и ще ви върнат 50 лв., което ще ви покрие таксата за поддържане на картата от обикновено 50 лв. (ако харчите повече, и кеш-бека ви е повече, той си остава за вас, тоест картата ви носи пари ( обновено на 8 ноември 2014 г.))
4. Няма такса за плащане на пос-терминал (в магазина, бензиностанцията, мобилния оператор и т.н.) или в интернет (виртуален пос-терминал). При дебитните карти има такава такса от примерно 0,15 лв. на покупка.
5. Има такса за теглене на банкомат, примерно минимум 10 евро на теглене. Това обезмисля тегленето на банкомат.
6. Като такива признавам само
Visa, Mastercard и American Express, другото не са кредитни карти в моя смисъл.
7. Обикновено се приема в магазини, бензиностанции, мобилни оператори, аптеки, понякога за местни данъци и т.н. Не се приема в сергията на пазара и т.н.

Ето какво не наричам кредитна карта:
1. Карта по която лихвата ви почва да тече от момента на тегленето. Има много такива карти, наричани кредитни от издателя, но те ви лъжат. Реално това е обикновен овърдрафт, с карта.

Какви са рисковете при кредитната карта:
1. Да не плащате навреме, в моя пример до 5 август (и т.н. до 5-то чило). Тогава почва да тече една грозна лихва от 18-22%, което е адски много. Безмислено много.
2. Поради точка 1, никога не се изкушавайте да платите само минималната вноска от например 20-30 лв. Плащайте цялото си задължение.
3. При теглене на банкомат ви взимат безбожно висока такса. Затова никога не теглете на банкомат.
4.
Ако обикновено харчите по 1 000 лв. на месец, не си взимайте лимит от 3 000 лв., само защото веднъж на 2 години ще ви се наложи да ползвате толкова. Просто довнасяйте над лимита или го погасете 2 пъти в месеца. Иначе рискувате при източване на кредитната карта, да загубите до 3 000 лв., вместо до 1 000 лв. Все пак ако ви изтеглят парите в Нигерия, а не сте ходили там, може и да ви върнат парите. Но при всички случаи внимавайте на кого си давате номерата на картата и другите данни от нея, за да не изгорите с целия си лимит.
5. Запишете си номера на банката в мобилния телефон, за да може при кражба на картата, бързо да се обадите в банката и да я блокирате, а не тепърво да го търсите.
6.
Ако правите много разплащания в интернет е добре да го правите с виртуална карта. (обновено на 8 ноември 2014 г.)

Разлики с овърдрафт:
При овърдрафта веднага започва да ви тече лихва, докато при кредитната карта имате безлихвен период до 45 дни. Затова вместо овърдрафт от 1000 лв., си вземете кредитна карта с лимит 1 000 лв.

Да имам ли няколко кредитни карти?
Не  освен ако не сте много богат и не въртите много оборот. Ако средномесечно харчите 500 лв. през кредитна карта (на сергията, в данъчното и т.н. не може да плащате с нея) то е по-добре да имате само една, за да ви покрие таксата от 50 лв. на година от кеш-бека от 1%. Ако имате 2 карти, ще имате 2 такси по 50 лв. и едната ще си е за ваша сметка. Ако въртите голям оборот, примерно 5 000 лв. на месец, е удачно да си вземете и кредитна карта, която ви дава големи отстъпки при вериги хотели и т.н. по цял свят. Така ще си избиете и вторта кредитна карта.

Практическо приложение на кредитната карта:
1. Вместо да носите много кеш, с кредитната карта по-лесно си управлявате кешовите наличности. Спокойно си харчите с вашето си темпо и до 5-то число погасявате всичко похарчено, примерно 600 лв.
2. Ако трябва да резервирате хотел, наем на кола (рент-а-кар), да си купите книга онлайн и т.н., кредитната карта е незаменима.
3. Когато пътувате, често ви искат да блокирате сума за гаранция (примерно при рент-а-кар), при което вместо да блокирате ваш кеш, давате кредитната карта.
4. Ако имате лимит от само 1 000 лв., не е проблем да внесете и свои пари по сметката и лимита да ви се качи на примерно 1 500 лв. (ако внесете 500 лв.). Например ще пътувате и знаете, че ще похарчите около 1000 лв. плюс 500 лв. за гаранция на рент-а-кар-а. Освен кредитния лимит от 1 000 лв., внасяте и 500 лв. от себе си и разполагате с 1 500 лв. До 5-то число на месеца, блокираната сума за рент-а-кар ще е отблокирана и тъй като сте внесли предварително 500 лв. и изхарчили 1 000 лв., ще остане да доплатите само 500 лв. Веднъж докато бях в банка, един човек попита служителката, дали може да довнесе към картата си и ако лимита му е 1 000 лв., да стане 2 000 лв.. Тя каза, че не може, защото това било кредитна, а не дебитна карта. Набързо я коригирах и спасих клиента от незнанието й.
5. Дори да сте в чужбина и да ви свършат парите в картата, много бързо някой може да я захрани в България и за няколко часа
Visa, Mastercard или American Express ще я захранят в своята глобална система и ще можете да я ползват. Много по-бързо от банков трансфер и мега по-евтино.


Какво печелите в действителност?
1. Ако имате свои хиляда лв. буфер за черни дни, по добре тях ги сложете на депозит, а си вземете кредитна карта с 1 000 лв. лимит, която да ползвате за пазаруване. Така от буфера ще изкарате 30 лв. за годината (при 3% лихва), а кредитната карта ще ви излезе без пари (ако си погасявате всичко до 5-то число и пазарувате за около 400-500 лв. на месец през нея).
Да 30 лв. на година е малко, но първо това е със знак плюс, а не със знак минус (каквото е купуването на телевизор за 500 лв. например).
Второ, реалният ви буфер се увеличава до 2 000 лв., от които 1 000 лв. в кеш (в банката) и до 1 000 лв. кредитен лимит. Иначе в края на месеца (преди заплата) буфера ви за черни дни ще пада до почти 0. А сега ще е винаги между 1 000 и 2 000 лв.




Вижте другите постинги от този блог за лични финанси:
Как да си изберете съпруг, с когото ще сте добре финансово?
Защо хората инвестират в неща с вероятност за успех под 70%?
Доброволна делба на наследство - стратегии
Защо българинът учи синовете си да лапат ... ауспуси ?!? Споделяне на знание или да обменим хитрините в живота
Фонд Ремонти – доказателство, че българинът не разбира жилищната инвестиция

5 примера за желязна финансова дисциплина или как да спасим парите си от себе си
Финансови задачи, които всеки трябва да може да реши
Батя: Непоправим оптимист съм за БФБ и за България като цяло
Анкета за пречките пред финансовото щастие
Как се започва с инвестиции в български акции?
Имате ли списък с притежанията си и класирате ли ги по доходност и риск?
FOREX - един от масовите начини да си загубиш парите, времето и живота
А. Андонов: Тестът за добрия инвеститор е дали може да продава на загуба
Спредът или ужасът на пазарите, това което ви отказва да купувате и продавате!
Този, който цял ден работи, няма време да печели пари - Джон Рокфелер
Моделът на Уорън Бъфет е лесен и достъпен дори за хора с 1 000 лв.
Трябва да спестявате поне 30% от доходите си, за да имате достойна пенсия
Смисълът на търговията и защо всеки трябва да е търговец
Дали ставам по-богат или по-беден с всеки изхарчен лев?
Кой е най-бързият начин за осигуряване на пари (ликвидност)?
На лов за Ментор, или кой да ни научи на нещо?
Кой е най-бързият начин за осигуряване на пари (ликвидност)?
„Бързо дошли, бързо отишли“ или кога хората са максимално глупави (заслепени)
Пари назаем - 11 причини, защо да не даваме
6-те мислещи шапки – или как да започнем да мислим
Как да изкарвате повече? Може би да работите на 4-часов ден, но на две или три места
Защо се помнят първите 10 000, 100 000 и 1 000 000 лв., после е лесно
Странни, но ефективни и забавни начини за спестяване
Безработна си купува GSM за 1 200 лв., да в България е нормално

Виновен ли е Кийосаки за слабата световна икономика? Вдигането на летвата, основен проблем пред повишение на личното богатство

Ето как типичният българин харчи 100 000 лв. за нула време

Смисълът на спестовната животозастраховка в два реда
А. Андонов: Вещоманите рядко могат да управляват парите си рационално
С чорбаджията ортак не ставай, на бедния пари не давай и на жена си нищо не казвай
Кредитната карта е уникален продукт, който трябва да се притежава
Когато парите ви станат много повече от финансовия ви акъл....

Тото, лото, лотария, 6 от 49 и други, които са безсмислени според мен
На кои въпроси, трябва да си отговорим, когато започваме инвестиция?
Колко скъпа кола мога да си позволя?
Потребителски кредит: Как банките твърдят, че ви дават 10 000 лв., а ви дават само 3 270 лв. или с 67% по-малко
Как да защитите имотите си от кражба?


Отдясно ще видите: "Известяване за нови публикации" чрез e-mail. Моля използвайте опцията за бъдещите публикации

Любима книга: Нова земя на Екхарт Толе, можете да я свалите във формат txt оттук
Също така книгата Спокойният ум.

4 коментара:

Анонимен каза...

Мариянчо, много си зле мойто момче! Не лъжи хората!! Най добре е да нямаш никаква карта! Най-малко кредитна! Веднага ще бъде източена още при първия опит да платиш с нея в магазин или в Интернет!! Ако има СМС-защита при плащане чрез мобилния ти телефон е малко по-сигурно, но винаги помни, че парите са ти пари когато са ти в джоба!!!

Анонимен каза...

Момче, това баба ти ли те посъветва? :D Голям смях. Сигурността на плащанията в интернет е доста голяма, и освен ако не си в интернет зала, където 10 криминални типа ти надничат над рамото, много трудно ще ти откраднат детайлите на картата. А като плащаш в магазин, просто покривай клавиатурата на ПОС-терминала с ръка. От 3 години имам кредитна карта, следя си редовно транзакциите и да ти кажа 1 стотинка нямам открадната. Междувременно, поради страх хората масово плащат към Грабо и т.н. с банкови преводи и СМС-и и така не им мърда поне 2 лева такса на транзакция. Така че помисли - самоконтрол и удобство или такса страх ;)

Unknown каза...

Съгласен с Анонимен, и на мен не са ми взели и 1 стотинка, дори имам кеш бек към 300 лв. за няколко години. Просто не пазарувайте от нигерийски сайтове.

Анонимен каза...

тъй тъй... с дебитната също няма такси в магазина, кешбек също няма, но то и при кредитните го махнаха. Та така, таксата от 50 лева на година няма как да ви се покрие. А лихвата която ще изкарате от хилядата лева на депозит е не повече от 10 лева...

Публикуване на коментар

Моля пишете по темата