14.12.2014 г.

„Бързо дошли, бързо отишли“ или кога хората са максимално глупави (заслепени)



„Човек се мери според последната си сделка“, каза един приятел. Тоест ако е направил добра сделка (получил пари), той се мисли за много умен и по подразбиране вярва, че и следващата сделка ще е много печеливша и в този момент идва голямото корабокрушение. После човек си казва "аз сляп ли бях, че не видях риска", но вече е късно.

„Бързо дошли, бързо отишли“ или „Вода донесла, вода отнесла“ са добри народни поговорки за бързите пари, които изчезват също толкова бързо. На английски
Easy come, easy go.

Причините за този феномен са много. 

Първо, вече съм писал в друг постинг, че това е момент (изкарването на добри пари), „Когато парите ви станат много повече от финансовия ви акъл.... „

Съответно природата не търпи подобни вакуумни състояния и следва плясссс, шумен шамар, който изравнява двете.

На второ място има нещо наречено икономически цикъл. Пълно е с идиоти, започнали по случайност в началото на някой дълъг цикъл, като например 7-8 годишен борсов бум, бум в строителството, бум в цените на недвижимите имоти, бум в търсенето на реклама, бум в търсенето на строително-инженерни фирми, бум в търсенето на рапани, бум в търсенето на жълт кантарион и т.н.  Но цикъла свършва и дори търсенето понякога изчезва напълно, а въпросните гении се оказват пълни с кредити, защото са вярвали, че тренда ще продължи вечно.

На трето място, често това си е било чист късмет. Например печалба от тотото, брак по сметка, наследство, спортна кариера.

Наскоро получих въпрос – коментар от един приятел, по повод постинга ми „Защо се помнят първите 10 000, 100 000 и 1 000 000 лв., после е лесно“.
В него заявявах, че почти 99% от хората стигат кота 10 000 лв., но се дънят в управлението им. Поне 30% стигат и до кота 100 000 лв., но отново се провалят.

Приятелят написа „Мари
янски, здрасти! Следя блога ти много активно. Напълно подкрепям теорията ти, но според мен е добре да драснеш няколко статии как конкретно с няколко стъпки да се предотврати загубата на активи. Тоест не само да казваш,че хората нямат финансова култура, а да им дадеш някаква основа, на когато да стъпят когато им се случи.

Аз също имам примери, за хора завъртели стотици хиляди и нямащи нищо след 1-2 години. Но ако има статии като твоите, които да казват "ОК взе парите, сега направи това, това и това" би било добре.



при това с конкретни примери каква част от сумата да остане в депозити, каква да се вложи в някакви дълготрайни активи, каква може да се харчи за проститутки, наркотици и коли и т .н каквито явно са основните желания на новобогаташите

е, само споделих мнение Надявам се да опазиш поне няколко човека от прахосничеството, с което ще подобриш средата в която живеем занчително.

Хората за които пишеш не познават думата диверсификация

Трябва като за идиоти да обясниш да не купуват порше, а имот или да не пазаруват златни накити а нещо по- добро...

Ето и отговорът на въпроса му.

Ако Ви се случи успешен бизнес, печалба от тотото, наследство и други подобни еднократни събития имате няколко спасителни пояса. Най-добре използвайте всички едновременно.

I. Диверсификация.
II. Липса на кредити.
III. Нищо не правене (тоест нищоправене).
IV. Обучение, разузнаване

Например имате бизнес и го продавате за 1 млн. лв. Тогава е най-добре да приложите съвети
I,II и IV. Тоест сложете парите в няколко ликвидни вложения, например депозити в 5 банки (I), в абсолютно нищо не инвестирайте една година (III) и си отваряйте ушите на четири (IV), тоест разузнавайте, но имайте воля да не правите нищо. Класиката е след сделка веднага да се скача в басейна.

Например имате перфектен бизнес. Ами щом е перфектен отделяйте печалбата и в друг бизнес или просто на трупчета (депозити, земя, имоти) (тоест правило диверсификация или
I). Или поне кажете чао на кредитите (II), или поне не правете експанзия (III). Не е лошо постоянно да се ослушвате и да се учите (IV), тоест постоянно да сте в поза партер. Повярвате ли си край.

Например печелите 1 млн. лв. от тотото. Е вие нямате никакъв бизнес опит. Само сте си мечтали да живеете като бизнесмените. Най-много да сте чували, че е яко да купите апартаменти в София. В този случай ще имате:

1. Опит с парите = минимум.
2. Комплекси и неудовлетворени желания = вероятно на максимум.
3. Умение да отказвате бизнес предложения и искания на заеми = абсолютно минимални.
4. Желание да се покажете велик и богат = максимални. 

Фиаското ви е в кърпа вързано. За повече информация прочетете „Ето как типичният българинхарчи 100 000 лв. за нула време
или Безработна сикупува GSM за 1 200 лв., да в България е нормално.

Най-добрете направете следното. Взимате 10 000 или 50 000 лв. и ги изхарчвате, както си искате. Останалите на депозит или в най-най елементарните инвестиции, а именно в апартаменти. И кучетата на село знаят как се прави. Без никакво творчество. И може да инвестирате в психолог, да ви научи да се борите с комплексите си на беден, както и с неумението си да отказвате предложения (за бизнес или заем), които ще ви съсипят. Също така да ви научи да не казвате, че имате милион, защото навлеците ще дойдат за минути.

И сега да се върнем отново на
I. Диверсификация – това е да имате поне 3-4 стола (източници на доходи), на които да седите. И те да имат отрицателна бета, тоест да нямат корелация на икономическия цикъл. Казано с прости думи, когато едното пада, другите да са добре, а не всички да се сгромолясват.

II. Липса на кредити. – най-бързо и забавно за страничните наблюдатели се фалира когато имате кредити. Запомнете "кредитите превръщат инвестирането в хазарт". Ако успеете да се сдържите да не ползвате такива, вече сте в пъти по-сигурна ситуация. Другият вариант е да поддържате постоянно отношение на кредити към собствен капитал, примерно 1:1. Тоест капиталът ви е 1 млн. лв. (реално,не според смешния счетоводител) и кредитите ви са 1 млн. лв. Ако капиталът ви намалее до 500 000 лв., погасете кредити, за да може и те да останат само 500 000 лв. Но как се оценяват халета и строителни обекти? Как се продават странни активи (бензиностанция, хотел, склад и т.н.) при криза, еми трудно към невъзможно. Затова няма да може да реагирате и кредиторът ще ви изпие ликвидните средства (ще продаде и прибере парите от това което може да бъде продадено) и ще фалирате.

III. Нищо не правене (нищоправене) – в борсовата търговия има термин overtrading, тоест прекалено често търгуване, правите сделки, бизнес, прекалено бърз растеж и т.н. Много хора се захващат с прекалено много неща или не проучват предварително или просто не могат да стоят мирни. Това е голям проблем. Например Уорън Бъфет е известен с търпението си, с години може да не прави съществени покупки, а да стои върху парите си (в кеш).  Колкото повече шаваш, толкова повече затъваш в тресавището и толкова по-дълбоко влиза .... загубата. „Да бе мирно седяло, не би чудо видяло“.
IV. Обучение, разузнаване – очите и ушите трябва да са постоянно широко отворени. Да дебнат за настъпващи опасности и възможности. И да се учите (на нови номера), включително самоанализ, самоконтрол, творческо мислене (вижте постинга ми 6-темислещи шапки – или как да започнем да мислим ). "Човек се учи докато е жив", някои обаче си остават прости като галоши (приличат на папагали, които повтарят все едни и същи глупости или просто се оставят друг да мисли вместо тях, а те го следват сляпо и безумно), не бъдете като тях.



Вижте другите постинги от този блог за лични финанси:
Как да си изберете съпруг, с когото ще сте добре финансово?
Защо хората инвестират в неща с вероятност за успех под 70%?
Доброволна делба на наследство - стратегии
Защо българинът учи синовете си да лапат ... ауспуси ?!? Споделяне на знание или да обменим хитрините в живота
Фонд Ремонти – доказателство, че българинът не разбира жилищната инвестиция

5 примера за желязна финансова дисциплина или как да спасим парите си от себе си
Финансови задачи, които всеки трябва да може да реши
Батя: Непоправим оптимист съм за БФБ и за България като цяло
Анкета за пречките пред финансовото щастие
Как се започва с инвестиции в български акции?
Имате ли списък с притежанията си и класирате ли ги по доходност и риск?
FOREX - един от масовите начини да си загубиш парите, времето и живота
А. Андонов: Тестът за добрия инвеститор е дали може да продава на загуба
Спредът или ужасът на пазарите, това което ви отказва да купувате и продавате!
Този, който цял ден работи, няма време да печели пари - Джон Рокфелер
Моделът на Уорън Бъфет е лесен и достъпен дори за хора с 1 000 лв.
Трябва да спестявате поне 30% от доходите си, за да имате достойна пенсия
Смисълът на търговията и защо всеки трябва да е търговец
Дали ставам по-богат или по-беден с всеки изхарчен лев?
Кой е най-бързият начин за осигуряване на пари (ликвидност)?
На лов за Ментор, или кой да ни научи на нещо?
Кой е най-бързият начин за осигуряване на пари (ликвидност)?
„Бързо дошли, бързо отишли“ или кога хората са максимално глупави (заслепени)
Пари назаем - 11 причини, защо да не даваме
6-те мислещи шапки – или как да започнем да мислим
Как да изкарвате повече? Може би да работите на 4-часов ден, но на две или три места
Защо се помнят първите 10 000, 100 000 и 1 000 000 лв., после е лесно
Странни, но ефективни и забавни начини за спестяване
Безработна си купува GSM за 1 200 лв., да в България е нормално

Виновен ли е Кийосаки за слабата световна икономика? Вдигането на летвата, основен проблем пред повишение на личното богатство

Ето как типичният българин харчи 100 000 лв. за нула време

Смисълът на спестовната животозастраховка в два реда
А. Андонов: Вещоманите рядко могат да управляват парите си рационално
С чорбаджията ортак не ставай, на бедния пари не давай и на жена си нищо не казвай
Кредитната карта е уникален продукт, който трябва да се притежава
Когато парите ви станат много повече от финансовия ви акъл....

Тото, лото, лотария, 6 от 49 и други, които са безсмислени според мен
На кои въпроси, трябва да си отговорим, когато започваме инвестиция?
Колко скъпа кола мога да си позволя?
Потребителски кредит: Как банките твърдят, че ви дават 10 000 лв., а ви дават само 3 270 лв. или с 67% по-малко
Как да защитите имотите си от кражба?


Отдясно ще видите: "Известяване за нови публикации" чрез e-mail. Моля използвайте опцията за бъдещите публикации

Любима книга: Нова земя на Екхарт Толе, можете да я свалите във формат txt оттук
Също така книгата Спокойният ум.

6 коментара:

Анонимен каза...

Виждам, че доста хора те следят какво постваш... искаш да помагаш...ОК.
Но...имаш много пропуски и даваш изключително грешна информация!
Пример:
1. Диверсификация: Диверсифицирането е прикритие за финансова неграмотност. Не съм го измислил аз, а е казано и подробно описано от велики инвеститори!
2. Кредити: Запознат ли си с това, какво е "добър" и "лош" кредит? и за да не изброявам още примери, тук спирам.

Според мен, ако искаш да помагаш на хората просто ги препращай към точните линкове...

Unknown каза...

Най-ги обичам тези, които плюят без аргументация:)

Анонимен каза...

Аз ти направих услуга!!! Просто си отвори съзнанието и всичко ще си дойде на мястото..
По-късно ще ми благодариш :)

Unknown каза...

Обикновено става дума за overconfidence bias
http://en.wikipedia.org/wiki/Overconfidence_effect

Никаква услуга не си ми направил, за да благодаря.

Когато ми обясниш за какво да благодаря, ще благодаря

Анонимен каза...

попаднах на една доста добра статия - спортисти от всякакви спортове и континенти се провалят:
Борис Бекер
Майк Тайсън
Диего Марадона

http://bgathletic.com/new.php?id=23165
Фалитът на спортните милионери

Susan Benson каза...

Здравейте дами и господа, Нуждаете се от финансова помощ? Аз съм Сюзън Бенсън. Аз съм кредитор, а също и финансов консултант.

Имате ли нужда от бизнес заем, личен заем, ипотечен заем или заем, за да завършите вашия проект? Ако отговорът ви е да, ще ви препоръчам да се свържете с моята фирма. Ние предоставяме всички видове кредитни услуги, включително дългосрочни и краткосрочни заеми. За повече информация, пишете ни по имейл: (sunshinefinancialgroupinc@gmail.com) или ми пишете директно на WhatsApp чрез: +447903159998 и получете отговор веднага.

Ние сме компания за цялостно финансово обслужване и се ангажираме да ви помогнем да изпълните всичките си стремежи. Ние сме специализирани в предоставянето на структурирани финансови решения на физически лица и компании по най-ефективния и бърз начин.

Ето няколко причини, поради които трябва да се свържете с нас за заем;
* Удобство - Можете да кандидатствате за заем по всяко време и навсякъде.
* Гъвкава сума - Вие решавате колко искате да заемете.
* Бързо директно финансиране - Получете заема си в рамките на 24 часа след одобрение.
* Гъвкава лихва - Достъпна лихва от 3%.
* Високи проценти на одобрение - имате 99,9% шанс да получите заема
* Гъвкаво погасяване - Вие трябва да изберете датата на погасяване, седмично, месечно или годишно за период от 1 до 30 години.
* Просто онлайн приложение.
* Персонализирано ръководство и опит.
* Без скрити такси

Не пропускайте възможност поради липса на финанси. Свържете се с моята компания сега, ние можем да ви помогнем със заем, защото сме помогнали на множество лица и организации, които са изправени пред финансови затруднения по целия свят.

За повече информация относно нашата оферта за заем, моля, изпратете ни вашата заявка за заем чрез
Имейл: sunshinefinancialgroupinc@gmail.com
WhatsApp/Telegram: +447903159998

Посредниците/консултантите/брокерите са добре дошли да доведат своите клиенти и са 100% защитени. С пълно доверие ще работим заедно в полза на всички участващи страни.

Публикуване на коментар

Моля пишете по темата