18.01.2015 г.

Защо Телевизията и Киното са оптична измама и наркотик, който вредиБлогът е за лични финанси, но да осветлим явленията Телевизия и Кино не е лошо, защото в тях се излива доста от вашата енергия, която е можело да бъде насочена градивно.

Вече писах за „6-те мислещи шапки – или как да започнем да мислим“ , и сега ще си доставя удоволствието да разоблича телевизията и киното, за да намаля силата им.

И при двете се използва оптична измама, която създава илюзията за „нещо интересно“, а именно кадрите се сменят на всеки средно 3 секунди, което побърква мозъка и го хипнотизира. В реалния живот няма как околната среда да се сменя толкова бързо – съседната сграда си е още там, клоните на дървото леко се полюляват. При телевизията правят следният номер, сменят гледната точка на бързи интервали. Например днес гледах как вещицата гони принца в Барби Рапунцел и гледната точка се сменяше на всеки 0,5 секунди. Като цяло филмчето беше направено по правилото „сменяй на всеки 2,5 секунди“, а когато имаше по-дълга реч на някого, стигаха до цели 4 секунди, за да подчертаят колко важно нещо е казал. Засичах с хронометъра на телефона си, като натисках Lap и после видях записания резултат. Мозъкът логично се побърква и хипнотизира, той е глупав и не знае за тази оптична измама. Децата падат жертва на това мошеничество особено лесно.

Същото е и в киното. Брус Уилис е на крилото на самолета, вместо да го снимат от 100 метра, има много камери около него и го дават в лице, в гръб, странично, отгоре, отдолу, отзад, отпред. Мале какво шоу, мале каква скука ако го гледаш от 100 метра
:)

Така стигаме до българското футболно първенство. Обикновено в провинциалните мачове има 1 камера, която се мъчи. Гледаш продукцията и не виждаш нищо. Друго си е на Сантяго Бернабеу, 100 камери следят Роналдо и пътуват по мрежа над терена. Човекът направил финт, ударил с петичка или просто някое мускулче му е потрепнало, няма проблем, камерата ни го дава. Много режисьори следят камерите и редуват гледната точка като обезумяли. И ние си мислим „боже магия, футбола е чудо“. Истината е, че просто побъркват мозъка със смяна на кадрите. Ако го гледате от 200 метра, няма да е толкова забавно, защото ще изпуснете „погледа му“, „реакцията му“ и т.н.

Същото е и при новините. Водещият го връткат постоянно камера 1, 2, 3 , 4, 5, пускат кадри, махат ги, пускат репортера, но и там камерите са 2-3 и връткат ту репортера, ту интервюирания, ту и двамата. О колко интересно за окото. О каква измама.

Разбира се искат да ви убедят "само при нас, всички гледни точки". Но всъщност това е неестествено и мозъка не издържа и блокира, тоест хипнотизира се. Всъщност това не са "всички гледни точки", това е мошеничество.

Веднага си личи, когато телевизията (филмът) е селска и няма 100 камери, които да връткат гледната точка през 1-2 секунди и когато е богата и врътка камерите, когато има пари за осветление и дизайн.  Например ако се чудите защо вашите клипове (например били сте на мач на Барселона и сте снимали), не са толкова интересни като официалната версия на мача, не се чудете, вие не лъжете като тях.

Както на цигарите пише, че са опасни за здравето, така в началото на всяко предаване, филм, реклама, трябва да пише „Внимание, започваме да ви побъркваме мозъка с оптична измама, наречена бързо сменяне на гледната точка, това може да ви увреди мозъка, като доведе до пристрастяване или до умствено разстройство и постоянна незадоволеност, също така до незадоволителни взаимоотношения и до пропиляване на живота ви. Тогава окончателно ще останете наши роби (на телевизията)“.

Киното:

Великото изкуство на киното е всъщност 2 матрици под индиго. Има мъжки тип филм. При него има 5 етапа. Първо идват лошите и правят някаква лошотийка.
Второ лошите правят голяма лошотия
Трето добрите са навряни в ъгъла
Четвърто, добрите опитват да направят последно усилие и се провалят
Пето, излиза президента на САЩ и казва „това е Америка ние няма да се предадем, защото ..., ураа, давайте напред“. И избиват високотехнологичните извънземни с мотики или просто им спират тока
:)

Властелинът на пръстените например е подобен, всички са подобни. Има лоши, лошите стават силни, добрите са натиснати в ъгъла. После изведнъж един убива всички лоши, а най-лошите умират най-грозно (феноменът „гадна смърт за лошите“) и всичко е наред. Например в последния филм, който гледах (Ярост), накрая 5 души успяха да избият стотици германци, които само тичаха пред тях и мряха като мухи. При това филма е добър, но леко нереалистичен в края.

Женските филми:
Пак има 5 етапа. Първо тя го вижда (или той я вижда) и дори само да са се зърнали за миг, на всички ни е ясно какво следва, те са влюбени до уши.

Второ: Обаче тя има годиник (или той има годеница). Въобще има друг.  О каква драма, какво ще стане сега?

Трето: Те все пак се събират и изживяват нещо роматично, примерно той я учи да кара ролери, или се разхождат вечер хванати за ръка и си говорят, или я води да й покаже колекцията си от речни камъчета.....

Четвърто: Тя (или той) все пак май ще се върне при годиника си, обаче не го прави, а отива при новата звезда на манежа.

Пето:  Той или тя умира. Режисьора го убива. И много просто защо. Ако не убие единия (като в Титаник) или по софт варианта да ги ожени, ще трябва да ги покаже, как тя пържи картофи и се кара на децата, а той гледа телевизия, пия бира и се скатава, което не е много роматично. Затова единият трябва да умре!!!! Ромео трябва да умре, не е нужен жив, защото тогава ще се влезе в грозната действителност на ежедневието...

Рядко има хубави филми
. Но все пак има
Скоро гледах едно тв филмче, където един крадец го измамиха и обраха. Но след 2-3 години случайно срещна тази, която го е измамила. И о чудо. Вместо да „й избие зъбите“, напротив, хич не й се сърдеше. Направо щях да падна, но после режисьора ми показа идеята си. Човекът просто вече не беше мошеник, а работеше като продавач в мебелен магазин, имаше си жена и чакаха бебе и не му дремеше за миналото. И отново трудно е да повярвам.

Има и други хубави филми. Примерно във филма Ярост показаха много добри моменти. А именно показаха ужаса на войната, а не блудкавата версия на разделени на добрите (победителите) и лошите (победените). Видя се, как страда цивилното население, припомниха ми, че тогава младите германки са правели секс с американските войници само срещу парчета шоколад, парче месо или бутилка кока кола. Показаха, как като стане война нищо не зависи от теб. Принуден си да се биеш със стадото, защото иначе ще те разстрелят. И като плениха един войник германец (до преди минути стрелял по тях) той (германеца) се сети, че има жена и деца. Е разстреляха го въпреки това, просто нито те имаха избор (да го пожалят) нито той е имал избор (да остане вкъщи и да стачкува срещу Хитлер и войната). Както казва Сън Дзъ, има ситуации в които нищо не зависи от теб. Този филм ни показва, как е хубаво да не стигаме до ситуация в която нищо не зависи от нас, а войната е именно такава. И е странно като има война в Украйна и на други места, във
facebook е пълно с „мъже“, които се опияняват от тази дума. Всъщност те са неосъзнати примитивни индивиди. Истинско чудо е, как след две войни Германия и Франция и Великобритания са направили съюз. Някой вместо да правят атентати и войни в Близкия Изток да се поучат и да забравят за старите вражди. Та така, ТВ и Киното може да са много полезни, но обикновено не са, защото са най-обикновени проводници на дълбоката несъзнателност (алчност, лакомия, суета, омраза, завист, злоба, сравнения (кой има повече, кой какво заслужил и незаслужил)). Вместо да са над тези неща.

В обобщение
Внимавайте с телевизията и с киното, защото може да ви губят времето и енергията, които да използвате за нещо по-градивно. Освен това те използват оптическа измама и изпържват мозъка ви, като ви водят към пристрастяване. Освен това филмите са едни и същи, просто са женски и мъжки тип и са с вградена излишна безмислена драма.
Вижте другите постинги от този блог за лични финанси:
Как да си изберете съпруг, с когото ще сте добре финансово?
Защо хората инвестират в неща с вероятност за успех под 70%?
Доброволна делба на наследство - стратегии
Защо българинът учи синовете си да лапат ... ауспуси ?!? Споделяне на знание или да обменим хитрините в живота
Фонд Ремонти – доказателство, че българинът не разбира жилищната инвестиция

5 примера за желязна финансова дисциплина или как да спасим парите си от себе си
Финансови задачи, които всеки трябва да може да реши
Батя: Непоправим оптимист съм за БФБ и за България като цяло
Анкета за пречките пред финансовото щастие
Как се започва с инвестиции в български акции?
Имате ли списък с притежанията си и класирате ли ги по доходност и риск?
FOREX - един от масовите начини да си загубиш парите, времето и живота
А. Андонов: Тестът за добрия инвеститор е дали може да продава на загуба
Спредът или ужасът на пазарите, това което ви отказва да купувате и продавате!
Този, който цял ден работи, няма време да печели пари - Джон Рокфелер
Моделът на Уорън Бъфет е лесен и достъпен дори за хора с 1 000 лв.
Трябва да спестявате поне 30% от доходите си, за да имате достойна пенсия
Смисълът на търговията и защо всеки трябва да е търговец
Дали ставам по-богат или по-беден с всеки изхарчен лев?
Кой е най-бързият начин за осигуряване на пари (ликвидност)?
На лов за Ментор, или кой да ни научи на нещо?
Кой е най-бързият начин за осигуряване на пари (ликвидност)?
„Бързо дошли, бързо отишли“ или кога хората са максимално глупави (заслепени)
Пари назаем - 11 причини, защо да не даваме
6-те мислещи шапки – или как да започнем да мислим
Как да изкарвате повече? Може би да работите на 4-часов ден, но на две или три места
Защо се помнят първите 10 000, 100 000 и 1 000 000 лв., после е лесно
Странни, но ефективни и забавни начини за спестяване
Безработна си купува GSM за 1 200 лв., да в България е нормално

Виновен ли е Кийосаки за слабата световна икономика? Вдигането на летвата, основен проблем пред повишение на личното богатство

Ето как типичният българин харчи 100 000 лв. за нула време

Смисълът на спестовната животозастраховка в два реда
А. Андонов: Вещоманите рядко могат да управляват парите си рационално
С чорбаджията ортак не ставай, на бедния пари не давай и на жена си нищо не казвай
Кредитната карта е уникален продукт, който трябва да се притежава
Когато парите ви станат много повече от финансовия ви акъл....

Тото, лото, лотария, 6 от 49 и други, които са безсмислени според мен
На кои въпроси, трябва да си отговорим, когато започваме инвестиция?
Колко скъпа кола мога да си позволя?
Потребителски кредит: Как банките твърдят, че ви дават 10 000 лв., а ви дават само 3 270 лв. или с 67% по-малко
Как да защитите имотите си от кражба?


Отдясно ще видите: "Известяване за нови публикации" чрез e-mail. Моля използвайте опцията за бъдещите публикации

Любима книга: Нова земя на Екхарт Толе, можете да я свалите във формат txt оттук
Също така книгата Спокойният ум.

3 коментара:

Boris Bachev каза...

Браво, Мариян! Страхотна статия!

Mariyan Yordanov каза...

Благодарско

Днес с дъщерята започваме процедура за преодоляване на зависимостта от ТВ. А именно на всеки 30 секунди да затваря очи докато вдиша и издиша 3 пъти. На всеки 5 минути да излиза от стаята за 5 секунди.

Полека лека ще разбере, че телевизията не е всичко

Boyan Marinov каза...

А имаш ли спомен как се казва филмчето с крадеца, който е бил обран? Иначе поздравления за статията, убеди ме в правотата ми да си спра и да нямам телевизия

Публикуване на коментар

Моля пишете по темата