6.10.2014 г.

Списък с 30 реформи за БългарияРядко се правят списъци с конкретни мерки за реформи, а се говори, че реформи са необходими. Политиците нямат волята да ги направят, дори нямат волята да ги изкажат писмено или устно.
Затова направих опит да изброя нужните реформи и мерки, като списъкът възлезе на 27 и ще добавям нови, когато постъпят.
Не са разделени на социални, икономически, политически и т.н., защото реално всички се преливат от едното в другото.

1. Приватизация на държавната земя. В момента от около 2 млн. дка държавна земя, само 0,4 млн. дка се обработват. Другото са основно планински пасища, които никой не иска и те обрастват с храсти и дървета. Нужно е да се приватизират, защото само частният интерес може да ги стопанисва.  От продажбата им в бюджета ще влязат поне 400 млн. лв. (по 200 лв. на декар, защото земята е като цяло е нискокачествена). Но много ползи ще има от произведеното месо, мляко, вълна и добитата дървесина (при първоначалното почистване). В момента около 10 млн. дка е общинската земя и слава богу, общините я продават масово, което е добре за икономиката, въпреки че тези продажби са леко на тъмно....


2. П
риватизация на Топлофикация - София. Така най-накрая няма да има лекета, които не си плащат сметките. Крайно време е някой да им продаде апартаментите и това може да направи само мотивиран частник.

3.
Приватизация на НЕК и либерализация на енергийния пазар. Вдигане на цената на тока до реалните нива, определени от свободния пазар. Държавата може да субсидира бедните. Разбира се ако държавата не успее да предоговори скъпите договори за изкупуване на електроенергия ще си поеме контрата, тоест всички ние ще я поемем…. за съжаление. А трябваше всички тези фотоволтаици да се построят в периода 2018-2020 г., тоест на края на изискванията, когато технологията е най-евтина...
4. Приватизация на БДЖ Товарни превози и компанията майка БДЖ, включително пътническите превози.

5.
Облекчение на регулаторните режими, като се прехвърлят към областите и общините. Ето например в Силистра искат да построят пристанище, а порадибавните разрешителни в Румъния вече има 7 при нас 0.
Изключително важно е да има повече пристанища, защото сегашният капацитет на българските по Дунав е нищожен, за да изнесем дори само пшеницата от Северозападна и Централна Северна България. Когато отговорността в е областните и общински власти, нещата ще се случват по-бързо.

6. Продължаване на мерките срещу големите търговски вериги с постоянен натиск да увеличават дела на българската продукция. В последните години бе направено много в тази посока и се видя, че може. Делът на българските стоки в някои вериги стигна 50%, спрямо 10% преди това.

7. Да не се строи скъпия тунел под Кресненското дефиле, а да се задоволим с 4 лентов път през дефилето например. Тези пари да се ползват за магистралата до Сърбия, за Хемус, за хубав път до Видин, за магистрала Варна - Букурещ, за тунела под Шипка и други приоритетни.

8.
Премахване на ранното пенсиониране. Например чиновник полицай да се пенсионира след 20 г. стаж е грешка. Той не е бил на улицата и т.н. Само оперативните работници следва да се пенсионират рано.

9.
Инвентаризация на инвалидните пенсии.

10. Поетапно п
овишаване на пенсионната възраст и стаж.

11. До-в
ъвеждане на електронно правителство.

12. Приоритетно обгрижване на износителите с бързо връщане на ДДС например.

13.
Въвеждане на загуба на осигурителния стаж за държавни и общински служители (чиновници, полицаи, военни, митничари), които са били хванати в корупция. Представете си да си работил 10 години и да ти изчезне целия стаж дотук. Реално никога няма да можеш да се пенсионираш. Ще мислиш 1 000 пъти преди да вземеш подкуп. Така е в Германия и Австрия и неслучайно там дребна корупцияняма.
14. Въвеждане на обучение лични финанси в училище. Не може хората да не могат да си изчислят цената на кредита, да не разбират що е то лихва и като им предложат 1 000 лв. бърз кредит на 50% лихва да го вземат, пък после да се чудят какво стана. Също така е нужно децата да се учат какво е комплексарщина и има ли то почва у нас. Например най-нов iPhone, скъпи коли и т.н., какви психологически проблеми издават.
15. Намаляване на броят на депутатите от 240 на 120.

16.
Намаляване на партийните субсидии, за да видим популистите, които разчитат да обещаят 1 млн. работни места, бой на някои етнос и други такива популизми, откъде ще се хранят.

17.
Въвеждане на задължително гласуване, ако не 300 лв. глоба. Ако не друго, поне някой лев ще влезе в бюджета.

18.
Повишаване на административния капацитет за усвояване на еврофондовете, включително да хванеш потенциални кандидати и да ги водиш за ръчичка и да ги учиш.

19.
Холандската система за глоби на пътищата. Там е не примерно 100 лв., а процент от активите и от доходите. Например ти си милионер, глобата ти ще е 50 000 лв., аз не съм, глобата за същото нарушение ще е 50 лв.   Искам и да въведат глоба за гамените въртящи гуми и надуващи газта на моторите. Разбира се, те сега и подлежат на глоба, но кой ли я прави. Постоянно някои селски тарикат газира до дупка и те стряска. Говорим за комплексарчета, които нямат 500 лв. да си платят за 1 ден на писта Дракон до Пловдив, но искат да дрифтят на централно кръстовище в София.

20. Крайно време е полицаите да спират от движения димащите автомобили, на които видимо им е свален катализатора, за да спестяват гориво

21. Крайно време е да се забрани паркирането върху земя (паркове, крайпътни места), както и гаражите да се мият, за да не дишаме прахта от гумите на колите.

22. Забрана на отоплението на твърдо гориво в големите градове. Не съм длъжен да дишам 
дима от камината на някого или който иска да живее в града, да има пари за отопление на парно, газ или ток.

23.
Данък лукс. За скъпи имоти, по-голям данък. Колите, яхтите и самолетите могат да ги регистрират в чужбина, затова той трябва да е съобразен с региона.

24.
Спиране на проекта АЕЦ Белене, освен ако България не носи икономически риск, тоест не обещае изкупуване, гаранции, кредити и не участва във финансирането.

25.
Южен Поток само по правилата на ЕС.

26. Общо енергийно договаряне в ЕС
, тоест не ние да се договаряме с Газпром за газта и да ни извиват ръцете за най-високи цени, а заедно с другите 20+ страни от ЕС да си договорим заедно цена и съответно голяма отстъпка

27.
Влизане в еврозоната веднага (когато покрием критериите, което се отлага с бюджетните дефицити). Това ще премахне опасността някои популист да премахне валутния борд и освен това фискалния резерв ще е наличен за инвестиране, в нови пътища например.

28.
Да остане необлагаемия минимум за хората с най-ниски доходи, защото иначе ще озвереят и оскотеят, което ще увреди образованието на децата им и живота на останалите

29. Тотални изисквания към бедните, за получаване на детски надбавки и данъчни отстъпки (като примерно необлагаем минимум).

30.
Тотална борба с дребната икономическа престъпност. Не може да ти крадат от нивата или вилата например. Това спира инвестициите, убива селата и малките градове. Има села, които имат наблюдателни камери в партньорство със СОТ фирми на всички входящи пътища и се следи кой влиза и излиза. Време е повече кметове да се старят за селата си.
Лошото е, че няма кой да направи реформите, дори Реформаторския блок. Време е да има партия, която да изведе реформите като приоритет и съм сигурен, че ще вземе поне 20% дял. Разбира се ГЕРБ не би се ангажирал с реформи, защото това ще е краят му, всеки знае че революцията и реформите изяждат бащите си. Истинска дясна партия може да си го позволи да иска реформи, въпреки че така ще се лимитира до 20% от гласовете, но нищо чудно да убеди центристиките партии да прокарат някоя от реформите.

Списъкът подлежи на допълване. Приемам предложения под статията и ще ги добавя в статията.

Добавено на 7 октомври в 9 ч.

От Николай Горанов


Сещам се едно важно нещо - съда е най голям проблем
Всичко там да е електронно и да се отчита в парламент. Системата за процент от доходите мисля, че е в Швейцария

От Георги Пантеров

Само едно ми липсва в списъка - реформи свързани с децентрализация (например избори на прокурор на местно ниво). Фактът че много неща (бюджети, прокурори, шефове на полиция) се контролират от София, насочва мотивацията на чиновниците в грешна посока.А и все си мисля, че е по-лесно да откраднеш 1 милион от 10 милиона човека, отколкото хиляда лева от 10 хиляди.

От Симеон Найденов
Бих добавил реформа в съдебната, здравната и образователната система. Темата е наистина доста дълга и мога да пиша с часове за проблемите, но някои от нещата които изкачат на първо четене са: 1. В съдебната система: делата (независимо от какъв харахтер са) се точат с години и в повечето случаи обикновено няма наказани. Магистратите от своя страна също се чувстват недосегаеми. Когато в една държава цари безнаказаност (от най дребното престъпление до кражби в особено големи размери) няма как да се спазват дори елементарни правила. 2. Всички които са имали взимане даване с образователната система през последните години са наясно поне с част от болните проблеми в нея: ниското ниво на средното и висшето образование. Предполагам, че всеки ще се съгласи, че без допълнителни уроци по български, математика и т.н. почти никой не е минал. А това би трябвало да се учи в училище. 3. За здравната система също може да се пише много, но според мен либерализация на сектора е едно от основните неща. За корумпцията и в 3те сектора дори не ми се говори... Да си плащаш осигуровките и после да си доплащаш на ръка предполагам на всеки се е случвало. Предполагам много от вас се сещат и как става записването в детските градини/училища и т.н.?

От Георги Драйчев


Без да съм социалист, ти напомням за образованието. Абсолютна тъпотия е това, че около мен всички деца и младежи учат в чужбина, включително и моите.

Ивайло Пенев е сложил предложенията си в коментар под този пост.

Благодаря на всички

Вижте другите постинги от този блог за лични финанси:
Как да си изберете съпруг, с когото ще сте добре финансово?
Защо хората инвестират в неща с вероятност за успех под 70%?
Доброволна делба на наследство - стратегии
Защо българинът учи синовете си да лапат ... ауспуси ?!? Споделяне на знание или да обменим хитрините в живота
Фонд Ремонти – доказателство, че българинът не разбира жилищната инвестиция

5 примера за желязна финансова дисциплина или как да спасим парите си от себе си
Финансови задачи, които всеки трябва да може да реши
Батя: Непоправим оптимист съм за БФБ и за България като цяло
Анкета за пречките пред финансовото щастие
Как се започва с инвестиции в български акции?
Имате ли списък с притежанията си и класирате ли ги по доходност и риск?
FOREX - един от масовите начини да си загубиш парите, времето и живота
А. Андонов: Тестът за добрия инвеститор е дали може да продава на загуба
Спредът или ужасът на пазарите, това което ви отказва да купувате и продавате!
Този, който цял ден работи, няма време да печели пари - Джон Рокфелер
Моделът на Уорън Бъфет е лесен и достъпен дори за хора с 1 000 лв.
Трябва да спестявате поне 30% от доходите си, за да имате достойна пенсия
Смисълът на търговията и защо всеки трябва да е търговец
Дали ставам по-богат или по-беден с всеки изхарчен лев?
Кой е най-бързият начин за осигуряване на пари (ликвидност)?
На лов за Ментор, или кой да ни научи на нещо?
Кой е най-бързият начин за осигуряване на пари (ликвидност)?
„Бързо дошли, бързо отишли“ или кога хората са максимално глупави (заслепени)
Пари назаем - 11 причини, защо да не даваме
6-те мислещи шапки – или как да започнем да мислим
Как да изкарвате повече? Може би да работите на 4-часов ден, но на две или три места
Защо се помнят първите 10 000, 100 000 и 1 000 000 лв., после е лесно
Странни, но ефективни и забавни начини за спестяване
Безработна си купува GSM за 1 200 лв., да в България е нормално

Виновен ли е Кийосаки за слабата световна икономика? Вдигането на летвата, основен проблем пред повишение на личното богатство

Ето как типичният българин харчи 100 000 лв. за нула време

Смисълът на спестовната животозастраховка в два реда
А. Андонов: Вещоманите рядко могат да управляват парите си рационално
С чорбаджията ортак не ставай, на бедния пари не давай и на жена си нищо не казвай
Кредитната карта е уникален продукт, който трябва да се притежава
Когато парите ви станат много повече от финансовия ви акъл....

Тото, лото, лотария, 6 от 49 и други, които са безсмислени според мен
На кои въпроси, трябва да си отговорим, когато започваме инвестиция?
Колко скъпа кола мога да си позволя?
Потребителски кредит: Как банките твърдят, че ви дават 10 000 лв., а ви дават само 3 270 лв. или с 67% по-малко
Как да защитите имотите си от кражба?


Отдясно ще видите: "Известяване за нови публикации" чрез e-mail. Моля използвайте опцията за бъдещите публикации

Любима книга: Нова земя на Екхарт Толе, можете да я свалите във формат txt оттук
Също така книгата Спокойният ум.

3 коментара:

Ivaylo Penev каза...

Либерализиране на режима за регистрация на автомобили - в Германия човек си купува номерата от супермаркета и си регистрира колата по интернет.
Лимитиране на възможностите за точене на социалните фондове от многодетни майки от ромски произход - ограничаване на помощите за деца за до 2 деца и обвързване на изплащането им с изисквания поне единия родител да се осигурява. Спестените пари от порочната практика да отидат за програми за интеграция на малцинствата, чрез обучение, осигуряване на заетост и сексуално ограмотяване.
Свързване на всички системи на държавни органи, налагащи глоби, с НОИ с цел бързо запориране на заплати на нарушители и достигане на (почти) пълна събираемост. В момента вероятно 1 от 7-8 глоби от КАТ се плащат. Събраните пари да финансират инвестиции в интегриран градски транспорт, съвременни средства за контрол на трафика и не на последно място по-високи възнаграждения за служителите на реда, вкл. пари за екипировка и обучение. Това в комбинация с предложените по-горе строги наказания може да доведе бързо до рязък спад на рецидивите както при нарушителите, така и при корупционните практики на администрацията и органите на реда.
Контрол над качеството на храните и обучителни кампании за здравословен начин на живот. Повишаване на сигурността и материалната обезпеченост на лекарските екипи, особено в ромските квартали. Задължително сериозно полицейско присъствие в лечебните заведения. Осигуряване на спешно лечение за неосигурени лица, но не и скъпи интервенции, освен в животоспасяващи случаи.
Въвеждане на национална система за разплащане в евро, паралелно на БИСЕРА и РИНГС, която да осигури нормални цени на преводите в единната валута. Прекъсване на порочните практики и откровен рекет от страна на банките.
Материално обезпечаване на учебните заведения и инвестиции в квалифицирани преподаватели, вкл. чужди.
Насърчаване на задължителното гласуване и обучението на децата в училище, първо чрез глоби за негласуване и безпричинно неходене на децата поне до 8 клас, но в същото време и отстъпки от административни услуги и данъци за съвестните пълнолетни граждани и родители по пример на системата бонус-малус при застрахователите, за да има реципрочност на мерките.

Mariyan Yordanov каза...

Благодаря

Анонимен каза...

След "Приватизация на..." спрях да чета. ЧОвек който твърди, че е "бизнес" насочен и пазарно насочен не може да ми проповядва комунистически мантри за приватизация...

Публикуване на коментар

Моля пишете по темата