22.09.2014 г.

Накратко за - цели, бюджетиране, инвестиране, застраховане, кариера, жилище, образование, собствен бизнес, пенсиониране и кредити1. Определяне на целите, бюджети, планиране

Изключително важно е да направите задълбочени проучвания, за положението си. Трябва да осъзнаете, дали сте спестовен или харчещ тип. Трябва да намерите психологическите причини да харчите и да работите върху тях. Например вътрешен глас от типа "каквото изхарча, това ще ми остане", "трябва да живея днес, защото сега съм млад" и т.н. Може би ще се учудите, но много малко ценни неща се купуват с пари, например приятелство, любов, здраве, щастие. Трябва и да си дадете ясна представа дали след 20 години искате да робувате на някой шеф или да имате достатъчно пари, за да кажете "чао" на работата.
След като си направите анализ и решите какво искате и защо го искате, ще можете да си определите цели и подходи, които няма да бъдат съботирани от подсъзнателните ви мисловни модели.

2. Инвестиране

Тук трябва да започнете да четете и да практикувате с истински пари. Включително покупка на акици, книги, срещи с хора, които разбират. Можете да четете и питате във форума на
Investor.bg, което е едно уникално място и трябва да го използвате. http://www.investor.bg/forum/comments/
Ако ви е срам да питате, това е лошо.

3. Застраховане
Не случайно идва от думата страх. То не води до забогатяване, а само ви запазва текущият материален статус. Примерно застраховка живот няма да ви направи богати, ако ви се случи нещо, просто ще можете да запазите част от икономическия си статус (вие или вашите наследници). Парадоксът, е че ако нямате много пари трябва да се застраховате (жилището, колата, живота), но ако имате много, не е необходимо, защото дори да загубите колата или жилището си, това няма да ви натежи критично. И дори да умрете, наследниците ви ще имат много пари, за да не им се увреди икономическия статус. Затова когато сте по-бедни трябва да се застраховате, а това е разход, който ви пречи да натрупате капитал. Все пак той не е висок разход.

4. Кариера
Личният ми съвет, е да работите винаги за добър пряк ръководител, който се грижи за израстването ви, което може да е само поради две причини – първо той е собственикът и не ви вижда като враг. Второ той самият иска да израстне бързо и ще ви вземе с вас. Да работите за някого, който си приписва вашите успехи и въобще за някой, на когото не сте фаворитът, си е загуба на време.

Важно е също така, да има добавена стойност в работата ви. Тоест освен заплатата да се учите на занаят, да трупате знания и да трупате контакти. Тук много зависи от вас. Например продавач в магазин може да изучи занаята и да отвори свои магазини, а друг цял живот ще е продавач на ниска заплата.

5. Жилище (дом)
То си е загробени пари, но като чели на него трябва да се гледа като на дом, а не на инвестиция. Все пак има шанс и да направите пари от него при някои варианти. Например купили сте жилище в София при 300 евро на кв./метър няколко години преди да станат 1 000 евро на кв.м. (ако сте купили на кредит, печалбата е още по-голяма, спрямо самоучастието).  Другата печалба, която можете да имате от жилището (включително на кредит), е че ви дисциплинира. Така ще давате 1000 лв. по кредита, а иначе само 500 лв. по наема, но другите 500 лв. ще ги изхарчите безследно. Тоест кредитът малко ви кара да се стегнете и да остане нещо след вас. Иначе на 60 г. ще сте с мизерна пенсия и без жилище...
Лошо на собствения дом, е че ако емигрирате или отидете в друг град, то ще ви стои празно, защото мнозина са емоционално зависими и гледат да не го продадат или отдадат, което е грешка.

6. Образование

Не раазчитайте на университета или средното образование. Качеството е много много лошо. Единственият вариант е самообучение, включително като нагазите в дълбоките води, т. нар. учене в реални условия или разузнаване чрез бой, например да инвестирате малки суми в акции. Когато се понаучите (след години) може да започнете с по-големи суми.

7. Собствен бизнес
Най-добре е вместо собствен бизнес, да имате пасивен бизнес (доход). Тоест вложили сте в акции, имоти и т.н. и само им прибирате дивидентите, наемите.  Собственият бизнес е първо липса на диверсификация (всичко е в него), после е голямо натоварване (денонощно мислите за него), също така може да фалирате (особено ако имате кредит или някой служител ви завлече). Но ако е добър собствен бизнес е добра идея. Повечето собствени бизнеси обаче са по-зле от това да си на заплата, защото често изкарват колкото нормална заплата и освен това често има фалити на собствен бизнес и огромен стрес.

8. Пенсиониране
Не чакайте на държавната пенсия, а изкарайте пари, за да можете да се пенсионирате на 40 годишна възраст. Плащайте си пенсията сам.

9. Кредити

Страхотен и опасен инструмент. Води до огромни печалби или мега бързи фалити. Направо си е синоним на китайския йероглиф за паника, който включва символите за опасност и  възможност.
В много периоди съм имал кредити, включително репо-сделки. В други периоди нямам никакви кредити, освен кредитна карта, която си е жива далавера, ако плащаш на падежа и не дължиш никакви лихви.


Вижте другите постинги от този блог за лични финанси:
Как да си изберете съпруг, с когото ще сте добре финансово?
Защо хората инвестират в неща с вероятност за успех под 70%?
Доброволна делба на наследство - стратегии
Защо българинът учи синовете си да лапат ... ауспуси ?!? Споделяне на знание или да обменим хитрините в живота
Фонд Ремонти – доказателство, че българинът не разбира жилищната инвестиция

5 примера за желязна финансова дисциплина или как да спасим парите си от себе си
Финансови задачи, които всеки трябва да може да реши
Батя: Непоправим оптимист съм за БФБ и за България като цяло
Анкета за пречките пред финансовото щастие
Как се започва с инвестиции в български акции?
Имате ли списък с притежанията си и класирате ли ги по доходност и риск?
FOREX - един от масовите начини да си загубиш парите, времето и живота
А. Андонов: Тестът за добрия инвеститор е дали може да продава на загуба
Спредът или ужасът на пазарите, това което ви отказва да купувате и продавате!
Този, който цял ден работи, няма време да печели пари - Джон Рокфелер
Моделът на Уорън Бъфет е лесен и достъпен дори за хора с 1 000 лв.
Трябва да спестявате поне 30% от доходите си, за да имате достойна пенсия
Смисълът на търговията и защо всеки трябва да е търговец
Дали ставам по-богат или по-беден с всеки изхарчен лев?
Кой е най-бързият начин за осигуряване на пари (ликвидност)?
На лов за Ментор, или кой да ни научи на нещо?
Кой е най-бързият начин за осигуряване на пари (ликвидност)?
„Бързо дошли, бързо отишли“ или кога хората са максимално глупави (заслепени)
Пари назаем - 11 причини, защо да не даваме
6-те мислещи шапки – или как да започнем да мислим
Как да изкарвате повече? Може би да работите на 4-часов ден, но на две или три места
Защо се помнят първите 10 000, 100 000 и 1 000 000 лв., после е лесно
Странни, но ефективни и забавни начини за спестяване
Безработна си купува GSM за 1 200 лв., да в България е нормално

Виновен ли е Кийосаки за слабата световна икономика? Вдигането на летвата, основен проблем пред повишение на личното богатство

Ето как типичният българин харчи 100 000 лв. за нула време

Смисълът на спестовната животозастраховка в два реда
А. Андонов: Вещоманите рядко могат да управляват парите си рационално
С чорбаджията ортак не ставай, на бедния пари не давай и на жена си нищо не казвай
Кредитната карта е уникален продукт, който трябва да се притежава
Когато парите ви станат много повече от финансовия ви акъл....

Тото, лото, лотария, 6 от 49 и други, които са безсмислени според мен
На кои въпроси, трябва да си отговорим, когато започваме инвестиция?
Колко скъпа кола мога да си позволя?
Потребителски кредит: Как банките твърдят, че ви дават 10 000 лв., а ви дават само 3 270 лв. или с 67% по-малко
Как да защитите имотите си от кражба?


Отдясно ще видите: "Известяване за нови публикации" чрез e-mail. Моля използвайте опцията за бъдещите публикации

Любима книга: Нова земя на Екхарт Толе, можете да я свалите във формат txt оттук
Също така книгата Спокойният ум.

1 коментар:

Стефан Г. каза...

Съгласен съм с теб, но за съжаление липсва финансова култура у българите и това поражда страх към борсата и инвестирането в нея.

Отделно, тези които се престрашат често го правят плахо и избират като отправна точка fx търговията, което бързо води до пълен провал и оттам... поражда страх към борсата и инвестирането в нея...

Публикуване на коментар

Моля пишете по темата