24.01.2015 г.

Смисълът на търговията и защо всеки трябва да е търговец

Търговията е в основата на благоденствието от древността до днес. Търговия има когато за единият предмета е със стойност 100 единици, а за друг със стойност 200 единици. Тогава и двамата са с интерес да стане сделка и тя е на цена между 100 и 200 единици.

Обикновено търговията се приема като работа, примерно ако си търговец, ако договаряш коли, апартаменти, различни стоки. Обикновеният човек е слаб търговец, защото рядко му се налага да търгува.

Кога търгува обикновеният човек?
1- когато се опитва да договори по-висока заплата, но разбира се шефа му търгува в пъти по-често и отделно рядко работещият е в силна позиция
2 – когато си купува имот (веднъж в живота)
3 – когато дели имотите с наследниците (веднъж в живота)
4 – когато купува кола (няколко пъти в живота)

Важно е да се знае и че търговията не е надлъгване, преговори и т.н. Търговията най-вече е анализ на стойността и това е основното. Без значение дали при сделката ще има преговори или просто ще изберете и приемете оферта.

Второто, но не по-малко важно е въобще да направите анализ на стойността на нещата си. Има случаи в които хората дори не анализират и не оценяват какво имат, камо ли да го предложат за продажба.

Трето и не малко важно е да изключите емоциите, както се казва, за да е добър търговец, „човекът трябва да убие човешкото у себе си“.

Очебиен пример за липса на търговия е миналото в гр. Мъглиж, където са правили масло (олио) от орехи, защото са имали много. Пазарът е бил неразвит и не е можело да ги изнесат. Сега ореховите ядки са около 19 лв. кг/ докато слънчогледовите са около 1 лв./кг или 19 пъти повече и не си струва да се прави олио от орех, като може от слънчоглед. Но пазарът тогава не е работил и имало дефекти и неефективност, от което са страдали всички. Днес търговията е по-развита и съответно народите по-богати.

Първата стъпка е да се направи списък на това, което имате:
1. ненужни вещи – пляс в
OLX или подаряване
2. ненужни имоти – неизползвани (слабоизползвани) вили, прекалено голям апартамент (четиристаен, а живее една баба), неразделени наследства (един ги ползва, защото някак си така са се стекли обстоятелствата), ненужна кола, прекалено голяма кола, ненужно колело
3. глупави хобита
4. глупави познанства – познат, който само ви губи времето, изпива ви енергията и ви пилее живота
5. работа, която не ви удовлетворява

Всяко от тези неща го оценявате. И примерно ако апартамента ви (4 стаен) за 200 000 лв., ви върши работа като 2-стаен за 100 000 лв., то явно е глупост да го държите. Пазара ви дава за него 200 000 лв., а за вас той има стойност 100 000 лв. Продавате го за 200 000 лв., купувате си нов за 100 000 лв. и другите 100 000 лв. ги инвестирате, включително взимате втори апартамент за 100 000 лв. и го давате под наем или нещо друго (купувате акции, земя или просто депозит в банка).

Или например имате стари кола, колело, ски, кънки, детска количка и т.н., които ви заемат мястото. За вас те имат стойност 0, защото са морално остаряли, малки са ви, вече не карате колело или нещо такова. За друг обаче те имат стойност 500 лв. Продавате ги и той е щастлив, вие също сте щастлив от сделката. Това е идеята на търговията. За вас нещо има стойност Х, а за друг то има по-голяма.

Също си правите алтернативен анализ. Класирате си всичко притежавано по дохода който носи (в % на година) спрямо риска, който носи и продавате най-слабият си актив (или буквално пасив, ако е паянтова къща в замиращо село), като купувате нещо по-добро.  Да продажната цена ще е ниска, но точно това е смисъла на търговията. Не може да искате за съборетина 100 000 лв., когато пазарът дава 10 000 лв. Масово хората са слаби търговци, тоест слаби оценители на стойността и искат някаква невероятна цена за нищо. Така цели села стоят празни, а ако цените на имотите в тях бяха ниски, щеше да бъдат заселени от англичани, руснаци и т.н. Което и става в някои села.

Въпросите наистина са много. Как точно да се предложи на пазара, къде е купувача, дали няма да ти трябва в бъдеще, замесени са емоции, замесени са други хора, но това са проблеми, които трябва да се седне и да се анализират в писмен вид и да се решат.

Например стара ябълкова градина. Те са тотално неефективни в момента, поради морална остарялост на сортовете. Затова масово се изкореняват и превръщат в ниви за пшеница, слънчоглед и царевица. Мнозина собственици обаче се дърпат като магаре на мост и не искат да изкореняват дърветата. Често се казва, че това е от баба ми, това е ценно, или просто това е за децата наследство и т.н. Обаче липсва математическият анализ, действа се емоционално. Друг път има неразделени наследства отново поради емоции.

Силата на търговията обаче е открита  в памтивека. Тя е мощен двигател на развитието и благоденствието. Поради слабата търговска култура може да има масова бедност. Например идва инвеститор и иска да купи 30 000 дка в 2-3 съседни землища. Пазарната цена на земята в региона е 800 лв. и инвеститорът предлага 1 200 лв./дка (премия от 50%). Никой обаче не продава, защото емоционално е решил, че просто не се продава. Абе човек, продай на 1 200 лв. 20 дка и купи в съседното село 30 дка по 800 лв. Съответно развитието на земеделието у нас е много трудно, защото земята е разпокъсана и няма оправия.

Липсата на търговска култура буквално води до задържането на много мъртва енергия в икономиката и обществото.

На запад има доста по-добри традиции. Масово се продават ненужните вещи, освен това банките бързо и масово разпродават „токсичните, проблемни, лоши“ активи. Бързо се спират губещи проекти.

Например, ако съсед дойде и ви каже, че му трябват 200 кв. метра от вашия двор, ще му ги продадете ли на нормална цена или ще гледате да му „отрежете главата“ с „отказваща цена“. Или ако някой ви предложи добра цена за апартамента ви, защото иска да се разшири, бутайки стена?

Особено често се вижда силата на търговията на борсата за акции. Един продава акция Х и купува
Y, докато друг продава Y и купува X. Просто единият има X , но иска да я замени с Y, другият обратното. Ако нямаше търговия какво щеше да правят?, щеше да си ги държат докрай.

Друг пример е една нива. За вас тя може да има стойност 500 лв., защото носи рента от 50 лв. на година, а вашата норма на доходност е 10%. За друг обаче тя може да има стойност 5 000 лв., ако върху нея ще прави гъбарник, склад или той си знае какво. Затова той ви предлага примерно 600 лв. и и двамата сте щастливи. Но че той ще вдигне стойността й до 5 000 лв./дка вас не ви касае, защото той знае как, а вие не, това е положението.

По същата логика един и същи апартамент за вас може да има стойност 100 000 лв., а за друг той да е със стойност 200 000 лв. От една страна това е възможно, когато вие сте съгласен на норма на доход от 10%, а той да е свалил летвата до 5%. От друга страна, той може да има контакти, които да му позволяват с минимален ремонт да го отдава при двойно по-висок наем, например при 1 000 лв., вместо при 500 лв. на месец.  Но това вас не ви интересува. За вас той е с една стойност, а друг е с друга и тук е възможността за търговия. Това че той има възможност да ползва, разработи, подобри имота, парцела, бизнеса, това си е негова добавена стойност. Вие ако можехте да го бяхте направил.

При пазара на акции например има типове инвеститори според склонността към риск. Едни купуват рискови акции (нови компании, старт-ъп-и, проблемни компании и т.н.), други купуват дойни крави (утвърдени компании с редовен дивидент), трети инвестират в облигации на държави с рейтинг
AAA (най-високият). И цикълът е следният, рисковият инвеститор купува акции от start-up (примерно, Microsoft, Apple, Facebook или Google), когато компанията стане от типа дойна крава (като Microsoft) той продава на инвеститор, влагащ в акции тип дойна крава и с парите купува нов старт-ъп.

Още в памтивека търговията е била синоним на развитие. Но и в днешно време хората трябва да се учат на търговия, за своето и общото добро.
Вижте другите постинги от този блог за лични финанси:
Как да си изберете съпруг, с когото ще сте добре финансово?
Защо хората инвестират в неща с вероятност за успех под 70%?
Доброволна делба на наследство - стратегии
Защо българинът учи синовете си да лапат ... ауспуси ?!? Споделяне на знание или да обменим хитрините в живота
Фонд Ремонти – доказателство, че българинът не разбира жилищната инвестиция

5 примера за желязна финансова дисциплина или как да спасим парите си от себе си
Финансови задачи, които всеки трябва да може да реши
Батя: Непоправим оптимист съм за БФБ и за България като цяло
Анкета за пречките пред финансовото щастие
Как се започва с инвестиции в български акции?
Имате ли списък с притежанията си и класирате ли ги по доходност и риск?
FOREX - един от масовите начини да си загубиш парите, времето и живота
А. Андонов: Тестът за добрия инвеститор е дали може да продава на загуба
Спредът или ужасът на пазарите, това което ви отказва да купувате и продавате!
Този, който цял ден работи, няма време да печели пари - Джон Рокфелер
Моделът на Уорън Бъфет е лесен и достъпен дори за хора с 1 000 лв.
Трябва да спестявате поне 30% от доходите си, за да имате достойна пенсия
Смисълът на търговията и защо всеки трябва да е търговец
Дали ставам по-богат или по-беден с всеки изхарчен лев?
Кой е най-бързият начин за осигуряване на пари (ликвидност)?
На лов за Ментор, или кой да ни научи на нещо?
Кой е най-бързият начин за осигуряване на пари (ликвидност)?
„Бързо дошли, бързо отишли“ или кога хората са максимално глупави (заслепени)
Пари назаем - 11 причини, защо да не даваме
6-те мислещи шапки – или как да започнем да мислим
Как да изкарвате повече? Може би да работите на 4-часов ден, но на две или три места
Защо се помнят първите 10 000, 100 000 и 1 000 000 лв., после е лесно
Странни, но ефективни и забавни начини за спестяване
Безработна си купува GSM за 1 200 лв., да в България е нормално

Виновен ли е Кийосаки за слабата световна икономика? Вдигането на летвата, основен проблем пред повишение на личното богатство

Ето как типичният българин харчи 100 000 лв. за нула време

Смисълът на спестовната животозастраховка в два реда
А. Андонов: Вещоманите рядко могат да управляват парите си рационално
С чорбаджията ортак не ставай, на бедния пари не давай и на жена си нищо не казвай
Кредитната карта е уникален продукт, който трябва да се притежава
Когато парите ви станат много повече от финансовия ви акъл....

Тото, лото, лотария, 6 от 49 и други, които са безсмислени според мен
На кои въпроси, трябва да си отговорим, когато започваме инвестиция?
Колко скъпа кола мога да си позволя?
Потребителски кредит: Как банките твърдят, че ви дават 10 000 лв., а ви дават само 3 270 лв. или с 67% по-малко
Как да защитите имотите си от кражба?


Отдясно ще видите: "Известяване за нови публикации" чрез e-mail. Моля използвайте опцията за бъдещите публикации

Любима книга: Нова земя на Екхарт Толе, можете да я свалите във формат txt оттук
Също така книгата Спокойният ум.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля пишете по темата