5.02.2014 г.

Лични финанси: Дали ставам по-богат или по-беден с всеки изхарчен лев?


Преценете дали покупките ви водят до допълнителни разходи и реално влизате в омагьосана спирала надолу или се качвате нагоре по пътя на благосъстоянието


от Мариян Йорданов


с над 13 години опит като журналист в www.Investor.bg* Обновените текстове са означени със звездичка * и дата на обновяването. Има обновявания от 28 март 2014 г. и 29 юли 2014 г.Каква е разликата между 1 лев, вложен в правилната посока, и един, вложен в грешната?Тя е огромна, защото вложеният правилно може да стане 100 лв. след 10 години, а този, който е похарчен грешно, ще изисква още 10 лв, за да поддържа губещата вещ, хоби и т.н.Затова е много важно да настроите мозъка си да мисли дали харчейки даден лев, си купува проблеми (разходи).Визуално си го представете като двама плувци, единият от които преминава 100 метра, а другият не само, че стои на място, но е потънал на 2-3 метра под водата.Или двама пътници, тръгнали от София за Пловдив, но единият минал през Видин.Или като тревата и дървото. И двете са растения, но едното стига 100 метра, а другото си остава ниско като тревата.В следващите 16 страници ще се опитам да ви покажа как похарчените правилно 1 000 лв. може да станат 50 000 лв. и как грешно похарченият лев може да доведе за ръка нови разходи за 2-3 лв.Ще наричаме грешно похарчения лев с думата „пасив“.


Пасивът е бумеранг, който се връща да иска още пари, отново и отново. Обикновено върви в пакет с думите „марково“, „ново“, „вдига до 100 км./ч за 6 секунди“, „има подгряване на седалките“, „модерно обзаведено“.  На пасива му е нужна готина опаковка, защото иначе никой не би го купил. Колкото нещо е по-лъскаво, толкова по-голям пасив е.


1. Ето 5 примера за пасиви:1.1 Купувате нещо за 50 000 лв, то бързо се обезценява и скоро струва 5 000 лв, и отделно е донесло ежегодни разходи за 2-3 000 лв. Да, познахте това е лекият автомобил. Много внимавайте на каква цена го купувате, защото той ви дърпа назад. Не допускайте да се изхвърляте, за да се покажете на приятели и познати.

1.2 Пасив е цигарата, първо давате за кутията 4 лв., след това плащате за лечение много пари, включително поради по-слабия имунитет и накрая живеете по-малко.

1.3 Жилище, което има повече от необходимите стаи – влагате например 100 000 лв. и след това започвате да влагате в постоянни ремонти, а не е сигурно, че се нуждаете от 3-стаен апартамент, особено ако сте ерген. Цената на жилището едва ли ще се повиши с повече от инфлацията, а може и градът/кварталът ви съвсем да западне и жилището да не струва в бъдеще.

1.4 Имате заделени 20 000 лв? Разбира се българинът ще ги набие в ремонти, нова битова техника и нова кола.

1.5 Скъпо хоби. Например обичате да карате ски. Оборудването е 1 000 лв. Лифт картата е 50 лв. на ден, транспортът до пистите и за хотел си върви. За капак получавате травма (скъсани коленни връзки) и операцията е 3 000 лв. плюс 6 месеца рехабилитация. Отделно ски оборудването трябва да се съхранява някъде, съответно една от стаите в апартамента е „склад“. А ако ги сложите в мазето, просто някой ви ги открадва.


2. Какво е актив?Активът е нещо, в което влагате 1 лв., то поскъпва до 1,2 лв. всяка година и така след години има огромна стойност. За 10 години ще имате увеличение с 6 пъти, а за 20 с 38 пъти. Много по-добре отколкото да вложите 1 лв. в нещо (цигари, хоби), което след това иска още 2-3 лв. за поддръжка.Хората приемат колата за актив, но тя не е. Хората приемат жилището за актив, но то не е. Приемат и вилата за актив, но то също не е. Понякога и акциите в компании са си чист пасив, когато са купени скъпо. Пасив е и да имате депозит в лева по време на хиперинфлацията от 1996 г., тоест и депозитът може да е пасив... по логиката на тази презентация.3. Всяко нещо може да е и актив, и пасив. Познайте от какво зависи дали нещо е пасив или актив?3.1 от Личната позиция, в която се намирате, критериите за богатство, способности, цели, нужди, семейна среда, приятелска среда, стечение на обстоятелства.Например, за професионален състезател велосипед за 25 000 лв. може да е актив, докато за мен като аматьор е чист пасив.За притежаващ 10 млн. лв. без кредити, едно BWM за 300 000 лв. е просто забавление. За притежаващ само работата си (със заплата дори 3 000 лв.) да си купи BMW на кредит е чист пасив.Образованието в САЩ за 200 000 долара може да е добро при заплата от 200 000 долара в САЩ, но при българските заплати от 10-20 хил. лв. на година би било чист пасив.За разбиращ от акции инвестицията в тях може да е актив, но за купилия ги „просто защото е чул че се печели“, може да се окажат фиаското на живота му.3.2 Естеството на въпросната вещ.Дали тя може да генерира доход, полза, възвръщаемост, добавена стойност (например да се научите да използвате smartphone като gps, което не умеят 99% от собствениците на смартфон, вместо да си купувате GPS навигатор за 500 лв.).

Ако сте достатъчно богат, можете да хвърляте пари през прозореца, без да загубите нещо особено.  Но ако не сте богати, си правете сметката.4. Преминаване от актив в пасивМалкото жилище може да е актив, прекалено голямото вече е пасив.

Контактите с даден човек може да са пасив, ако ви води към безделие и т.н. А може да е актив, ако ви отвори врати за нещо, научи ви на бизнес, свърже ви с полезни хора. Внимавайте с кого се срещате, защото мненията ви се уеднаквяват и заедно затъвате или се издигате...Дрехите може да са причина да попаднете в добра компания и да намерите добър съпруг/съпруга. А може да се превърнат и в мания, през която изтичат свежите ви пари, които би трябвало да използвате за покупка на активи. После с част от дохода от активите, ако искате купувайте ненужни дрехи.Курс по японски може да е пасив, докато такъв по фризьорство може да е успех, зависи от ситуацията ви и от изпълнението.

Работа при ниска заплата, но в интересна фирма, в която учите много, може да е актив. Докато работа с висока заплата, но в скучна, неперспективна фирма, може да е пасив.

Парчето пица за обяд може да е по-евтино от супа и основно, но след време язвата и разваленото здраве като цяло може да излязат по-скъпо.

Екскурзията в чужбина може да е скъпа и да е пасив, но ако е с подходяща компания, от която научите много неща, може да се изплати десетократно, стократно или хилядократно.5. Накарайте парите да работят за васПредставете си, че разполагате само със своето време и способности и можете да изкарвате 1 000 лв. на месец. А сега си представете, че имате акции в добри компании, които ви плащат по още 1 000 лв. дивидент на месец. Както и притежавате земеделска земя с рента още по 1 000 лв. на месец. Както и депозити с лихва по 1 000 лв. на месец.Вие имате физически способности да изкарвате 1 000 лв. на месец, но изкарвате 4 000 лв. От тях 2 000 може да реинвестирате в активи и скоро ще изкарвате по 5 000 лв. на месец и т.н. Тръгнали сте по пътя нагоре.Това е разликата между богатите и бедните. Богатите имат пари (активи) и ноу-хау, които работят за тях. Бедните имат само двете си ръце. Друго определение за богат е този, който изкарва повече, отколкото харчи. Тоест той има излишъци, от които може да създаде активи. Третото определение за богат е този, който не иска повече. Може да сте и сред тези, дори и заплатата ви да е само 500 лв. на месец.Но за да имате активи, някой някога трябва да е отложил харченето за удоволствие (пасиви) и да е дал шанс на активите да пораснат.

Преди всеки разход, преценете дали влагате в актив или пасив, предвид личната си ситуация. Например ако сте архитект ви трябва мощен компютър, но иначе ви върши работа и 4 пъти по-евтин6. Повече за жилищатаМнозина ги считат за основния си актив. Това обаче не е така.

Дали големият процент собствени жилища у нас не е причината за бедността на страната? Ето няколко причини, защо жилището не е актив.


6.1
Първо, често те са прекалено големи, например след порастване на децата, родителите остават сами в огромен апартамент. Често се случва сама баба да живее в петстаен апартамент.

6.2 Второ, много градове умират и може вашият имот да е в такъв. Например Видин, Враца, Плевен. Родителите на един приятел купуват апартамент в Плевен, когато е 3-ти клас. Живеят там 8 години с дъщеря си и сина си. След това синът и дъщерята заминават да учат в София, а родителите за родното село. Този апартамент е жив пасив, паметник на неправилна инвестиция, стоящ неизползван в град, който се обезлюдява бързо. В момента никой не живее в него, но има сметки за парно от 100 лв. на месец в отоплителния сезон, защото през него минават тръби... Има селски къщи в Северна България, струващи по 2 000 лв. Очаква се редица български областни градове да загубят 2/3 от населението си в следващите 40 години, можете да прочетете изследванетона НСИ. Дали имотите там ще имат някаква цена тогава?

6.3 Трето, ремонтите. Когато жилището е собствено ремонтите са скъпи и стигат до половината от стойността на жилището. След това, когато продавате, никой не ви плаща ремонтите, а хвърля една бомба вътре и си го прави, както иска. Ако живеехте под наем, нямаше да губите пари в ремонти.


6.4 Четвърто, пропуснати възможности. Когато сте вложили в жилище, нямате пари, за да влагате в активи като акции, собствен бизнес и други. Също така сте принуден да отказвате предложения за перспективна работа в други градове, защото не бихте дали под наем скъпо обзаведения си апартамент.

6.5 Пето. Дори да приемете работа в друг град, плащате ипотека или просто държите празен апартамента си в „основния“ град. Познавам живеещи в чужбина от години, които още държат апартамента си в София, въпреки че не планират да се връщат в България.

6.6 Шесто, ако имате много имоти, шансът да са пасиви е голям. Например заключена вила (посещавате я само 3 седмици в годината), селската къща на баба би (само разходи за поддръжка на покрив и огради, въобще не ходите там), апартамент в малък град и жилище в София. Това е портфейл от имоти, тип „манджа с грозде“.6.7 Седмо, покупката на жилище на кредит звучи идеално. Една сделка, купуваш примерно за 100 000 лв. жилището на живота си. Инфлацията от примерно 5% годишно го изплаща. Влизаме в еврозоната и лихвите падат, така че стават близки до инфлацията. В същото време доходите ви се вдигат. Спестявате си разхода за наем, който с годините се увеличава, както и печелите от поскъпването на жилището. Надеждата е, че ако сега наемът е 500 лв. на месец, след 20 г. ще е 2 000 лв. на месец и цената на жилището да е 400 000 лв., както ефект от инфлацията, така и от “добре избраната локация”. Звучи добре, защото имаше и кредити с 0% самоучастие и без начален капитал можеше да се заеме голяма позиция “да се направи голяма инвестиция”. Има обаче много “Ако”.

На първо място нуждите от апартамент са различни за ерген, 4-членно семейство с деца и семейство с изнесли се деца. Това са 3 фази, през които имате нужда от едностаен, после три-четири стаен, накрая двустаен. Тоест това са 3 покупки, а никой не ги прави и накрая имаме случай на самотна баба в 7-стаен апартамент. Освен това локацията може да се влоши, например ако бъде заселена от туземци, ескимоси и т.н.Все пак много трудно ще загубите 100%, ако вложите в недвижим имот спрямо акциите, където вероятността за 100% загуба или близка до 100% (например 80%) е значителна. Затова и мнозина предпочитат да сложат парите в недвижим имот. Добре е да защитите имота си поне с SMS услугата на Агенция по вписвания, защото лесно може да ви го откраднат http://sms-imot.registryagency.bg/

Затова е удачно да имате и акции, и недвижими имоти, и депозити, и знания, и умения, и контакти.7. Повече за депозита – това е лъвът, който чака да скочи, а не инвестиция.Депозитът е актив не само поради лихвата, която е от 1% в Западна Европа до 7% в България.Основното предимство е, че тези пари са готови да бъдат вложени в изскочила възможност, а не да се разчита на символичната лихва. Тоест вие ги държите в банката не само като безплатен сейф, но и сейф който ви носи малка доходност.* Затова е много важно да прочетете "Пари назаем - 11причини защо да не даваме" (обновено на 28 март 2014 г.)Но ви е нужна инвестиция, която носи няколко пъти, за да има видим ефект върху състоянието ви.8. Нужни са 3 неща, за да направите успешна инвестицияЗа да направите печеливша инвестиция (удар или удари в живота си) ви трябват 3 неща, които да се случат по едно и също време:1. Да имате пари, с които да се включите (депозитът).

2. Да изскочи възможност, което се случва 1 път на 3-5-10 години.

3. Да сте обмислили нещата предварително, за да разпознаете възможността, когато се появи, а не да мине покрай вас абсолютно незабелязана.9. Списък с идеи как да направите пари.Възможностите пред всеки са абсолютно индивидуални и специфични. Затова само вие може да поддържате списък с идеи как да изкарате пари.

Например:

1. Да напиша книга.

2. Да купя акции, когато вестниците пишат, че икономиката ще се сгромоляса.

3. Да купя имот, да го ремонтирам и препродам.

4. Да участвам в търга за общинското жилище на долния етаж, когато го обявят.

5. Да следя икономическите новини всеки ден и да се включвам в печеливши борсови сделки.

6. Да продам дяла си в бабината селска къща, вместо да пущинясва.Използвайте телефона си или друг начин, за да настроите подсещания (аларми) за ежемесечно напомняне да мислите върху списъка си, да разработвате някои от идеите в писмен вид под формата на анализи.

Можете да се свържете с хора, които разбират от търговията с акции, или да четете икономически форуми.10. Инвентаризация и оценка-анализ на собствеността.Във вашия случай това са времето, активите на родителите, пасивите на родителите, контактите, навиците.Нужно е да направите оценка на алтернативите. Най-вече към какво да насочите времето си (хора, знания) и към какво малкото си средства. Ако по цяла вечер гледате сериали или киснете във facebook и никога не се замислите върху идеи за пари, върху четене по дадени теми, не очаквайте голям резултат.11. ОбобщениеАко нямате много пари, дори малкото които имате трябва да влагате само в активи - правилното образование, правилната работа, правилните контакти, оптималното жилище, оптималния автомобил. Да не се изхвърляте по заведения, да поддържате списък с идеи за изкарване на пари, да четете и да се ограмотявате инвестиционно, да инвентаризирате собствеността, времето и контактите си.Ако сте богат можете да си позволите скъпи коли, къщи, екскурзии, но все пак за не повече от 1:10 от размера на бизнеса. А ако бизнесът ви е с големи кредити, по-добре не бъдете спокойни. Фалитът дебне зад ъгъла, въпрос на лош късмет.Инвестиране

12. Някои правила за инвестиране12.1 Инвестирането е антиинтуитивно, тоест когато сте лаком, трябва да внимавате и когато ви е страх да, не бъдете толкова страхливи.12.2 Печалбата се прави още при покупката. Тоест ако купите скъпо, няма печалба.12.3 Дългосрочното инвестиране е 8-то чудо на света.


12.4 Но моментът на инвестиция е най-важното. Най-добре да купите в окото на голяма криза.

12.5 Акциите могат да бъдат актив или пасив - при тях всичко е екстремно. Диаграма на Родригес


Започне ли в медиите да се говори за „нова парадигма“, бъдете готови за криза. Например „икономическият цикъл вече не съществува, поради разпространението на информацията с интернет“, „ще застигнем европейските заплати за няколко години“, „цените на жилищата у нас трябва да поскъпнат, защото са по-евтини от европейските“.

12.6 Защо хората не побеждават доходността на индексите?


Защото купуват акции на върха, а на дъното вместо да купуват като луди, продават... Затова някои препоръчват всеки месец да се влага еднаква сума, например 500 лв., а не да следвате емоциите си.

12.7 Признаци, че трябва да се купува или продаваКупува се, когато:

- никой не иска акциите, земята (В Добруджа на 60 лв./дка през 2001 г.)

- когато е срамно да купуваш акции

- когато всички ще ти се смеят, че купуваш

- когато медиите тръбят, че сме в най-тежката кризаПродава се когато:

- е водеща статия в масови вестници

- има тема във forum.bg-mamma

- има опашки за акции

- монтьорът или таксиджията говорят за акции

- когато хората се хвалят с размера на кредитите си (което е смешно, защото кредитите са опасни, но по време на бум има илюзията, че те са актив, защото на база на тях се правят бързи пари).12.8 Защо е важен моментът - той бие фундамента (стойността на купувания актив) и идва от късмета.
12.9 Къде покупката е пасив и къде актив? – пазарът няма посока от близо 25 години....


12.10 Китайско чудо ли ?!?!? Китайският борсов индекс е пълна скръб
12.11 Колко пъти се сменят актив и пасив
12.12 Много други ценни техники, принципи, модели, сигнали и правила, които трябва да откриете сами
13. Как да стартирате на борсата или Вашите първи стъпки


Много ефективно може да бъде правенето на експерименти. Най-лесно се учи как да инвестирате, като скочите в студената вода, но с пари, които можете да загубите. Веднага уточнявам, че инвестирането на кредит не е инвестиране, а хазарт, затова FOREX на ливъридж (кредит от брокера) не е инвестиране (уточнявам, че това е най-стандартният начин да си загубите парите и няма общо с инвестирането, а със загубата на време). Най-удачен начин да стартирате е да направите портфейл от 6 акции с малка сума (например по 400 лв. във всяка от 6-те позиции равно на общо 2 400 лв.), като започнете да следите какво става. Може и първите ви инвестиции да са избрани на принципа “онче-бонче” стига да са в по-ликвидни компании (например тези от основния индекс SOFIX или реномирани западни компании). Хубаво е да вложите с някаква идея, например да е в компаниите, които редовно са давали дивидент от поне 3% от цената на акция (повече за тази стратегия може да прочетете тук http://bigbearbg.blogspot.com/2014/01/bgtr30-2014_725.html).
Също така може да заложите и на “най-известните компании”, но бъдете с ясното съзнание, че сигурността е илюзорна.


Ползите от тази инвестиция „онче-бонче“ са:

1. Може да имате доход, по-висок от лихвата по депозит

2. Дори и да загубите, придобитото знание ще бъде ценно и с парите ще продължите да играете, включително за забавление

3. Тази инвестиция за около 2 000 лв. ще ви накара да следите икономическите новини, да четете образователни статии и лека полека ще започнете да разбирате от много бизнеси, така ще знаете къде е перспективно да се работи, какво да се учи, дали да продадете бабината къща, дали да продадете бабината нива, дали да се хванете на въдицата на някой, който ви обещава бързи печалби и т.н.

3. Може да се окаже, че сте добри и борсовите инвестиции да ви носят основната част от доходите (равносметката дали сте добри се прави след 10 г. инвестиционен опит).Основните проблеми са, че повечето хора се срамуват да инвестират само 2 000 лв. на борсата. Срам ги е да отидат при брокера, притесняват се, че няма да им обърне внимание. Често не знаете какво е въобще това брокер. Изобщо не се притеснявайте. Отивайте смело. Брокерите взимат комисионна, която е между 0,25 и 1%, като често има и минимум от например 2 лв. На всяка сделка ще ви вземат поне 2 лв., което за тях е добре, въобще не е малка сума за 1 до 10 секунди работа. Затова създайте своя “онче-бонче” тестов портфейл. Има си посредници, специализирани в дребните инвеститори и това са тези с най-много сделки.

Лични финанси - да станат част от образователната програма"


Анализът е с аналитичен характер и не е препоръка за покупко-продажба на активи и/или пасиви.
14. Полезни линкове
Компаниите са длъжни да публикуват отчетите и новините си на адреси като:
X3news
http://x3news.com
Investor.bg
http://www.investor.bg/bulletin
Отчети
в страницата на БФБ-София
http://www.bse-sofia.bg/?page=FinancialReportsOfIssuers
Новини в страницата на БФБ-София
http://www.bse-sofia.bg/?page=News
Може да следите и сайта на регулатора КФН
http://www.fsc.bg/
Новини можете да гледате в Инвестор.бг и други
http://www.investor.bg/news/news/last/10.html
Безценно е да четете форума на Investor.bg
http://www.investor.bg/forum/comments/

За всичко друго можете да питате брокера си.

14. Kак да четем отчетите на компаниите

Отчетите са важни, но не може само на тяхна база да правите инвестициите си.
Как да четем отчетите можете да прочетете и питате тук.
http://www.investor.bg/forum/showthread.php?t=14717

Можете да потърсите информация в интернет за основните показатели като
P/S, P/S, P/B, PEG, EV/EBITDA и други.

Прочетете и за 10-те най-често срещани инвеститорски грешки
http://www.investor.bg/analizi/85/a/nai-chesto-sreshtanite-10-investitorski-greshki-spored-analizatori,25959/

Има и тема за лични финанси във форума на Investor.bg


15.
(* обновено на 29 юли 2014 г.) Коментар от Алекси Андонов, приятел и управител на Витоша унгаро-българско управляващо дружество:

"
Към статията ти бих добавил и харченето на пари за вещи, на които ставаш роб! Там реално плащаш, за да ти е лошо и то не само от финансова гледна точка! Примерно купуваш вила и след това събота и неделя “трябва“ да ходиш на вилата вместо да отидеш на някое непознато и интересно място. Вместо да си топиш краката в басейна, „трябва“ да оправяш покрива или да косиш тревата! Вместо да си държиш парите в някоя доходоносна инвестиция, „трябва“ да се ядосваш, че циганите отново са обрали вилата и да инвестираш в системи за сигурност! Малко хора успяват да намерят добрият баланс при купуване на вещи. Рационалният човек купува неща на които реално се радва и не му тежат, но повечето хора купуват вещи защото са модни и съседа ги има.Купуването на много скъпа кола също може да развие някои много вредни фобии. Как ще платя сега тази скъпа застраховка? Колко ли ще струва ремонта, ако чукна малко колата? Няма да паркирам тук, а 200 метра по далече на платен паркинг, защото ще ми я разбият или откраднат. Ако си купиш обаче трошка, която постоянно те оставя на пътя и не може да си сигурен, че ще стигнеш от точка А до точка Б пак е същата работа! Много е важно винаги така да направиш избора, че веща да ти служи на теб, а не ти да я обслужваш нея! Събирането на много „полезни“ вещи също може изведнъж да те направи роб на тези вещи, въпреки, че всяка вещ сама по себе си да е рацинално купена! Вещоманите рядко могат да си управляват рационално финансите!"

16. Моля ако ви е харесала лекцията
1. Харесайте фейсбук страницата Лични финанси - да станат част от образователната програма
2. Абонирайте се за известия в тази фейсбук страница (от бутона Харесано).
3. Разпространете тази 
лекция, до когото считате, че би му била полезна.
4. Публикувайте обратна връзка за лекцията в
Личнифинанси - да станат част от образователната програма или фейсбук профила си.

Благодаря, че прочетохте анализа за лични финанси
И помнете, „не трупай това което го разяжда ръжда и молец“, вземете само колкото ви е необходимо и овладейте лакомника в себе си.

Любими книги на автора "Нова земя" на Ерхарт Толе, "Черният лебед" на Насим Талеб, "Откровенията на един брокер" от Андрю Лани, "Богат татко, беден татко" на
Робърт Кийосаки, "Шестте мислещи шапки" на Едуардо де Боно, "Седем навика на високоефективните хора".

С уважение

Мариян Йорданов
Вижте другите постинги от този блог за лични финанси:
Как да си изберете съпруг, с когото ще сте добре финансово?
Защо хората инвестират в неща с вероятност за успех под 70%?
Доброволна делба на наследство - стратегии
Защо българинът учи синовете си да лапат ... ауспуси ?!? Споделяне на знание или да обменим хитрините в живота
Фонд Ремонти – доказателство, че българинът не разбира жилищната инвестиция

5 примера за желязна финансова дисциплина или как да спасим парите си от себе си
Финансови задачи, които всеки трябва да може да реши
Батя: Непоправим оптимист съм за БФБ и за България като цяло
Анкета за пречките пред финансовото щастие
Как се започва с инвестиции в български акции?
Имате ли списък с притежанията си и класирате ли ги по доходност и риск?
FOREX - един от масовите начини да си загубиш парите, времето и живота
А. Андонов: Тестът за добрия инвеститор е дали може да продава на загуба
Спредът или ужасът на пазарите, това което ви отказва да купувате и продавате!
Този, който цял ден работи, няма време да печели пари - Джон Рокфелер
Моделът на Уорън Бъфет е лесен и достъпен дори за хора с 1 000 лв.
Трябва да спестявате поне 30% от доходите си, за да имате достойна пенсия
Смисълът на търговията и защо всеки трябва да е търговец
Дали ставам по-богат или по-беден с всеки изхарчен лев?
Кой е най-бързият начин за осигуряване на пари (ликвидност)?
На лов за Ментор, или кой да ни научи на нещо?
Кой е най-бързият начин за осигуряване на пари (ликвидност)?
„Бързо дошли, бързо отишли“ или кога хората са максимално глупави (заслепени)
Пари назаем - 11 причини, защо да не даваме
6-те мислещи шапки – или как да започнем да мислим
Как да изкарвате повече? Може би да работите на 4-часов ден, но на две или три места
Защо се помнят първите 10 000, 100 000 и 1 000 000 лв., после е лесно
Странни, но ефективни и забавни начини за спестяване
Безработна си купува GSM за 1 200 лв., да в България е нормално

Виновен ли е Кийосаки за слабата световна икономика? Вдигането на летвата, основен проблем пред повишение на личното богатство

Ето как типичният българин харчи 100 000 лв. за нула време

Смисълът на спестовната животозастраховка в два реда
А. Андонов: Вещоманите рядко могат да управляват парите си рационално
С чорбаджията ортак не ставай, на бедния пари не давай и на жена си нищо не казвай
Кредитната карта е уникален продукт, който трябва да се притежава
Когато парите ви станат много повече от финансовия ви акъл....

Тото, лото, лотария, 6 от 49 и други, които са безсмислени според мен
На кои въпроси, трябва да си отговорим, когато започваме инвестиция?
Колко скъпа кола мога да си позволя?
Потребителски кредит: Как банките твърдят, че ви дават 10 000 лв., а ви дават само 3 270 лв. или с 67% по-малко
Как да защитите имотите си от кражба?


Отдясно ще видите: "Известяване за нови публикации" чрез e-mail. Моля използвайте опцията за бъдещите публикации

Любима книга: Нова земя на Екхарт Толе, можете да я свалите във формат txt оттук
Също така книгата Спокойният ум.

29 коментара:

Abanico каза...

много добра лекция!

Стойне Василев каза...

Страхотен материал. Наистина си се постарал да събереш на едно място толкова полезна информация.

Unknown каза...

:)

Anton Petkov каза...

Браво Мариянски!!!
Изчетох лекцията ти на един дъх и много ми хареса(Форума на инвестор е безценен, а? ;))! Почвам да я разпространявам.

Жив и здрав!

Unknown каза...

Благодаря Тони:)

Анонимен каза...

Адмирации!

Unknown каза...

страхотен,браво!

Павел каза...

Полезна статия! Браво! Много е важно да има повече информация за финансова грамотност на българите! Лошото е, че върхушката си пазят инфото за тях си ;)

vanko каза...

Едно голямо браво на автора!Дано повече хора стигнат до тази статия и я разберат правилно.Поздравления за труда

Unknown каза...

Благодаря ти, много уместно четиво

Анонимен каза...

Не ми харесва как завършва статията, а именно с търсете брокери и купувайте акции и любимото напомняне: "Анализът е с аналитичен характер и не е препоръка за покупко-продажба на активи и/или пасиви."

А в статията пише точно това, когато някой те съветва да купуваш, когато във Facebook се появи и разпространи масово... по-добре не купувай. :)

А от няколко месеца започнаха новини, борсата се събужда... дали сега е моментЪТ?

Този коментар е само с аналитичен характер и покупко-продажба на активи и/или пасиви.

Unknown каза...

Напълно съгласен, пазарите сега са доста надути. 200% над последните дъна на запад

Анонимен каза...

От статията най-много ми хареса това изречение: "Затова е удачно да имате и акции и недвижими имоти и депозити и знания и умения и контакти."
Не ми допада смесването на понятията актив и пасив и класифицирането на едно и също нещо веднъж в едната категория, втори път в другата. Все пак хората, които имат счетоводна грамотност знаят, че срещу всеки актив стои пасив за да има баланс и това са двете страни на монетата. Не съм съгласна с извода, че "пасиви" не е добре да се купуват. Не се отчита, че всеки път когато правим разход получаваме полезност от покупката, която ние оценяваме по-високо от платената цена. Не е задължително всеки разход да е инвестиционен. Не може да се подценява ползата от ново хубаво жилище или стабилна и бърза кола и др. подобни. Всъщност ползата е далеч по-осезаема от притежаването на акции. От друга страна ако всички си купуват само акции, откъде ще дойде печалбата след като няма кой да потребява произведеното от съответните компании?! За знанията, уменията и контактите няма какво да се коментира - ползата е безспорна!

Unknown каза...

Първо създаване на активи, после с доходите от тях купуване на пасиви. Това е т. нар. търпение, което с пътя към богатството

Анонимен каза...

Статията има свойте хубави и лоши страни. За не много просветените като мен статията е много хубава сдоста неща за размисъл но и с един огромен дефек. Прекалено дълга, пред вид много то неща писани вътре. На няколко пъти можех с лекота да се откажа да чета по нататък, именно поради факта че се отекчих. След първото прочитане обаче последва повторно за преосмисляне на онова което най вече ме заинтригува. Благодаря за статията но все пак ако може за вбъдеще да са по кратки.

Unknown каза...

Благодаря за позитивния коментар и градивната критика. Наистина много дълго за интернет. Ако го нацепех, щеше да има и по добра видимост от google, но все пак така е пуснато, така ще върви.

Стефан Г. каза...

Поздравления за положения труд по списване на тази статия. Авторът е успял да опише финансови истини, използвайки народен език, което да го направи максимално разбираем.

Бих сложил голяма удивителна върху частта ФОРЕКС, просто защото много начинаещи инвеститори смятат, че там е заровено кучето. А там е мястото където могат за секунди да загубят всичко. Може би страхът от непознаването на борсата и мисълта, че валутата е по-лесна за разбиране ги тласка към този избор - не зная, но си мисля, че има и нещо свързано с народо-психологията ни. От 25 години всеки иска да печели бързо, за ден, седмица, месец да стане богат и да щрака с пръсти. Никой* не мисли дългосрочно, не инвестира с цел развитие и печалба след време, а борсата е това - следене, изучаване, правене на грешки в началото (много добро попадение, винаги съветвам приятелите си, които искат да инвестират, първо да сложат малко пари и при късмет да ги загубят - така хем ще видят дали и колко пари са способни да загубят, хем няма да натрупат измамно самочувствие, ако спечелят още в началото), малки инвестиции, малки печалби, лека-полека по-голяма увереност и по-големи печалби и т.н.

Всеки, който смята, че работейки още 50 години на заплата ще може да живее доволно от пенсията си след това трябва да препрочете статията. И после още веднъж. Аз лично ще следя за обновления. Поздрави.

ПП. Не виждам сред любимите ти книги "Богат татко, беден татко", където много от нещата се припокриват, но не това е най-важното.

* Никой естествено е прекалено, по-скоро едни 95%...

Unknown каза...

Благодаря за градивните критики и цялото мнение.

Ще сложа голяма удивителна на Форекса и за мен, той е загубена кауза.

Ще добавя книгата Богат татко, беден татко на Кийосаки, тя е много добра.

"Аз лично ще следя за обновления." Да моля, има поле за абониране за известявания по e-mail, както и може да се абонирате за известяване във фейсбук страницата

https://www.facebook.com/pages/%D0%9B%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B8-%D1%84%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%B8-%D0%B4%D0%B0-%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D1%82-%D1%87%D0%B0%D1%81%D1%82-%D0%BE%D1%82-%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%B0/475881185859294

Божан Божков каза...

Още не съм прочел цялата статия, ама айде да обясня, защо жилището е актив. Ако нямаш жилище, трябва да живееш под наем.
Не знам сега по колко вървят жилищата, но когато купувах моето бяха по 300 евро на месец за гарсониера. Вярно, виждал съм 3 членни семейства набутани в боксониери, ама да вземем като поносим минимум гарсониера.
Моето жилище, 2 стаи и кухня, на практика 3 стаи го изплатих за 7 години, като плащах около 300 лева (а не евро) на месец. От където да погледнеш, по-евтино излиза.
Освен това, като си под наем, току хазаинът ти сервира, че примерно след месец дъщеря му се връща от Америка и трябва да освободиш квартирата.
Следват трошене на нерви (и покъщнина при пренасянето), за този кратък срок не се знае, дали ще намериш квартира на същата цена, може да се наложи известно време да живееш на по-висок наем и т.н.
Не разбирам, защо (почти) всички финансови консултанти обявяват жилището за най-големия проблем на българите
Да отбележа, че вариантът палатка, също не е безплатен. Трябва да се плаща наем за земята, където е опъната, а и разходи за здраве през зимата.

Unknown каза...

Божан, не казваш дали е в София. Ако е 300 евро за Враца, не ми го хвали.
Ако е 300 евро за София каквито цени имаше 2006 г., то ти си си купил актив. В статията пише, че има неща (примерно недвижимите имоти), които могат да бъдат и актив и пасив, в зависимост от цената на покупка и начина на ползване (дали стоиш сам в огромен апартамент или площта се ползва).

Поздрави

Божан Божков каза...

Благодаря. Съгласен съм с това уточнение.
(Да, за София става въпрос.)

Стефан Г. каза...

Божан, ще си позволя и аз да допълня. Логиката на това жилището да се третира като пасив е следната.
Харесваш си жилище за примерно 100 000 евро. Нямаш ги кеш, взимаш заем за 20-25 години, който ти струва още 100 000 евро, и жилището автоматично става с цена 200 000 евро., после добавяш още 15 000 евро за обзавеждане + отделно за данъци, такси, тавана протекъл, асансьора за ремонт и прочее разходи свързани със собствеността, които ги нямаш като наемател, защото можеш да си тръгнеш по всяко време. Погледнато така ти вече си финансово обременен с един дългосрочен "актив", който за да го третираш като такъв трябва да ти донесе при продажбата му над 100% доходност, само за да излезеш на 0. Е, вероятност цените на жилищата да скочат за 25 години със 100% в софия има, но дали...Сега от друга страна ти си длъжен да плащаш месечните вноски, което може да намали качеството ти на живот, защото те притиска и "връзва" към банката за една дълга част от активния ти живот. Сам виждаш, че този актив може да изглежда и като бреме и даже като чиста пробра пасив, ако го погледнеш от тази гледна точка.

Сега, ако ти си плащаш наема, имаш риск да те изхвърлят и става по-сложно, ако си с малко дете, но пък ако си достатъчно запознат с борсовата търговия, може да успееш за тези 25 години, инвестирайки в активи разликата между наема и месечната вноска на жилището ти да направиш доста пари. В случая на твоя пример има нещо неясно: казваш, че за 7 години си изплатил жилище с по 300 лв. на месец, което прави 25 000 лв. грубо. И същевременно казваш, че наема на тези 25 000 лв. е 300 евро...мисля че има някакво несъответствие, но няма да задълбаваме. Та накратко това е логиката, естествено всеки гледа от собствената си камбанария и преценява...

Теодора каза...

Аз пък я прочетох на един дъх. Няма дори 1 момрент, в който да не бях заинтригувана.

Dessy Dimanova каза...

Много полезна статия!
Лакомията = пасив, взимането на най-необходимото = актив!
Споделям ;-)

Анонимен каза...

Четейки статиите в сайта, мисля, че автора забрава едно от предназначения на парите - да купуват удоволствие. Или казано с други думи КЕФ ЦЕНА НЯМА. Не казвам, че трябва да се харчи безразборно, твърд противник съм за купуването на неща, които не можеш да си позволиш.
Добре, имам прилична кола, която струва доста повече от 10% от това, което имаме в банката. Но сме 4 членно семейство и обичаме да пътуваме и за мен е важно колата да е сигурна, удобна и проходима, защото ходим и по доста диви места. Отделно пътувам и по работа. Пасив или актив?
Имаме голям апартамент и взехме кредит за саниране, газификация и парно. Вярно псувам всеки месец, когато дойде време за вноската, но като се замисля не съжалявам. Чувстваме се комфортно, има място са всички и всеки може да се усамоти, когато иска. Заради санираното и газификацията разходите за отопление са по-малко. Отделно използвах едната излишна стая за офис и там работех. Нямаме проблем с паркирането, защото има и голям двор. Пасив или актив?
Хобитата:
туризъм - хубавата туристическа екипировка е доста скъпа и, о ужас, амортизира се. Като цяло пълна загуба на време (времето е пари) да бъхтиш 8 часа по някой баир с тежка раница. Но пък сред природата се зареждам с положителна енергия и обикновено ходя със стари, добри приятели, говорим си, а и когато си изчистим тиквите може да ни хрумне някоя блестяща идея, от която да изкараме някой лев, а може и да си говорим само за глупости- жени, пиене.
каяк- пак скъпа екипировка, а и други разходи- транспорт и разбира се повишен разход на гориво заради съпротивлението от лодката върху колата, какво прахосничество. Но пък се усамотяваш, успокояваш се (водата успокоява много, да знаете), мислиш и заедно с това поддържаш добра форма.
карате- мани, мани - месечни такси, травми. Но в залата се срещаш с приятели, вярно удряте се, ритате се, но това само прави приятелството по силно. А и повярвахте ми няма по добро освобождаване от стреса и отрицателната енергия от млатенето на чувала.
пътуването- най-големия масраф (разход). Ужасно е - гориво, гуми, амортизация, нощувки (по-някога си го спестяваме и спим на палатка).
Но, семейството се забавлява и сплотява. Децата се образоват и обогатяват, виждат и правят неща, които повечето им връстници, а и някои възрастни, никога не са видели и правили.
Пасив или актив?
Далеч съм от мисълта, че трябва да се прахосва, но парите трябва да се използват и да се радваме на живота.

Емил каза...

Много добра статия :)) Поздравления!

Обикновено чета статии за лични финанси по 300 думи, много полезно наистина.

Unknown каза...

Благодаря

Анонимен каза...

Привет, я просто хочу сказать всем, что я получил свой ссуду в размере 1000000,00 долларов от инвестиционной программы ссуды мистера Бена и на 100% законный контакт по электронной почте: 247officedept@gmail.com или напишите ему на WhatsApp + 1-989-394-3740 . если вы ищете 100% финансирование по низкой ставке 2% взамен.

Viseo каза...

Уникални сте! Браво! Страхотна публикация! Невероятно красиви снимки, страхотно попадение!
╰┈➤ Финансова грамотност BedenBogat.com

Публикуване на коментар

Моля пишете по темата