2.11.2014 г.

Когато парите ви станат много повече от финансовия ви акъл....


Защо някои бизнесмени фалират, защо милионерите от тотото и спортните звезди фалират, еми просто парите им са станали повече от финансовия им акъл.

Защо Майкъл Джексън остави 500 млн. долара дългове, когато почина, а певецът Боно от
U2 е милиардер само от покупката в самото начало на акции от Facebook?

Ами единият може само да пее, другият може и да инвестира и знае що е то пари и как се управляват.

Наскоро един далечен познат, който е богаташ на около 50 годишна възраст ми каза „Марияне аз постоянно подтискам самочувствието си, че  разбирам от пари, сделки и т.н. Познавам много бизнесмени, които са потомствени предприемачи и имат знанието на поколенията. Ето виж Цветан Василев, за кратко активите на банката му стигнаха милиарди и се оказа, че финансовата му компетентност не е достатъчна за управлението им“.

И наистина, от одитите на КТБ и от отчети преди това виждам, че мениджмънта на банката се е увлякъл да прави бизнес империя с краткосрочен ресурс, каквито са депозитите. После не са разделили баницата и айдеее, отиде коня в реката. В одитите пише, че огромен процент от вноските по-кредитите са с източник нови кредити.... Това не е устойчив модел. Примерът с КТБ е идеален, за мениджмънт с количество пари, които надхвърлят уменията.

Други готини примери. Пловдивчанин наследява 8 млн. евро и ги профуква загодина, нашумял случай.
Ами елементарно, момчето няма финансова култура. Да го кажем така, има култура да се оправя с 200 лв. на месец, и изведнъж му дават 16 млн. лв., еми няма да се справи, буквално ще се побърка. Затова казват „дай му пари и му гледай сеира“.

Друг масов случай са тото милионерите. След като издухат милиона са по-бедни и по-социално изолирани от преди. Има виц, който говори много „мъжът се прибира след полунощ пиян и казва „жена спечелих милион от тотото ставай“, тя „ура, но скъпи нека да празнуваме утре“, той: „какво утре, ставай и си заминавай“

Тоест милион от тотото може да разруши социалната ти среда. Освен това ти нямаш умения да управляваш тези пари и най-вероятно ще си купиш пасиви, а именно кола (често на изплащане, дори да си милионер), гъзарска къща и т.н. Но като парите свършат, ще си си взел джипка, която харчи 20 на сто, застраховката й е огромна, освен това къщата ти ще иска градинар и т.н. Няма да искаш да се върнеш от уиски на обикновена ракия и ще изживееш драмата на живота си, защото ще си беден и сам, тъй като обкръжението ти е обидено, че на единия си дал 1 000 лв., а на другия само 999 лв.

Друг масов случай с много пари и малко финансов акъл е спорта. Разказаха ми, че една от звездите на световното по футбол САЩ’94 сега дава под наем шезлонги и чадъри в Гърция (не през зимата разбира се). Пълно е с истории на спортисти богаташи, които след кариерата си нямат и петак, защото добри приятели ги завличат с невероятни бизнес предложения.

Дори имало цял сегмент от бизнесмени, който правят сделки само с богаташки деца, защото често родителите са забравили да им дадат финансов акъл, но са им дали доста пари.

Чувал съм и за хора, които рязко са забогатели от малко до 1-2-10 млн. лв., например поради имотния бум или борсовия бум (при цените на акциите) до 2007 г. Например един от 700 лв. ги увеличил до 400 000 лв., защото акциите на Холдинг Пътища АД се увеличиха 1 000 пъти, а той е хванал само 500-600 пъти. После обаче акциите на това дружество се сгромолясват до няколко стотинки на акция и той губи всичко. И т.н. В такъв момент главозамаялия се човек се чувства гений, който знае много и тепърва ще направи нови ако не 500 пъти, то поне 10 пъти. А е можело нещата като тръгнат надолу да си каже „имах 400 000 лв., сега са 100 000, но поне е нещо добро, да продам“, не и айде на нулата. Човек трябва да се стегне и да си каже „за нула време много ми вървеше, дай да направя нещо, да диверсифицирам (да сложа яйца и в друга кошница), да сложа малко на депозит в банката, докато измисля нещо“ и т.н.

Или си се предоверил на някой човек, той почва да прави странни сделки и се омотава в загуби, които за твоя сметка.

Или си тръгнал от нулата, твоето семейство няма финансов опит и ти стигаш до някъде, но знай, че лесно ще паднеш, защото може да е въпрос на късмет, който свършва. Трудно ще задържиш спечеленото, ако не тренираш мозъка си.

Валидно е и обратното. Не можеш да забогатееш, ако имаш акъл да изкарваш и управляваш 1 000 лв. на месец. Трябва да имаш знанията и компетентността за повече и те рано или късно ще дойдат при теб, и не само че ще дойдат, но и ще ги познаеш и приемеш. Иначе ще почукат на вратата ти и ти ще ги изпратиш като нежелани гости.

Затова финансовата култура е много важна. И това не е само да знаеш какво е кредит, депозит и т.н. Не само да знаеш, какво е пасив и какво актив и кога едното преминава в другото. Не само да не се лъжеш по акъла на другите. Не само да се научиш да мислиш. Но и да действаш и постоянно да се учиш. И постоянно да четеш и постоянно да мислиш и постоянно да търсиш възможност да говориш с по-умни от теб. И постоянно да си задаваш въпроси. И постоянно да се опитваш да трупаш опит, чрез четене и мислене, тоест да се учиш от чуждия опит, а не като маймуните само от своя.

Отдясно ще видите: "Известяване за нови публикации" чрез e-mail. Моля използвайте опцията за бъдещите публикации.


Вижте другите постинги от този блог за лични финанси:
Как да си изберете съпруг, с когото ще сте добре финансово?
Защо хората инвестират в неща с вероятност за успех под 70%?
Доброволна делба на наследство - стратегии
Защо българинът учи синовете си да лапат ... ауспуси ?!? Споделяне на знание или да обменим хитрините в живота
Фонд Ремонти – доказателство, че българинът не разбира жилищната инвестиция

5 примера за желязна финансова дисциплина или как да спасим парите си от себе си
Финансови задачи, които всеки трябва да може да реши
Батя: Непоправим оптимист съм за БФБ и за България като цяло
Анкета за пречките пред финансовото щастие
Как се започва с инвестиции в български акции?
Имате ли списък с притежанията си и класирате ли ги по доходност и риск?
FOREX - един от масовите начини да си загубиш парите, времето и живота
А. Андонов: Тестът за добрия инвеститор е дали може да продава на загуба
Спредът или ужасът на пазарите, това което ви отказва да купувате и продавате!
Този, който цял ден работи, няма време да печели пари - Джон Рокфелер
Моделът на Уорън Бъфет е лесен и достъпен дори за хора с 1 000 лв.
Трябва да спестявате поне 30% от доходите си, за да имате достойна пенсия
Смисълът на търговията и защо всеки трябва да е търговец
Дали ставам по-богат или по-беден с всеки изхарчен лев?
Кой е най-бързият начин за осигуряване на пари (ликвидност)?
На лов за Ментор, или кой да ни научи на нещо?
Кой е най-бързият начин за осигуряване на пари (ликвидност)?
„Бързо дошли, бързо отишли“ или кога хората са максимално глупави (заслепени)
Пари назаем - 11 причини, защо да не даваме
6-те мислещи шапки – или как да започнем да мислим
Как да изкарвате повече? Може би да работите на 4-часов ден, но на две или три места
Защо се помнят първите 10 000, 100 000 и 1 000 000 лв., после е лесно
Странни, но ефективни и забавни начини за спестяване
Безработна си купува GSM за 1 200 лв., да в България е нормално

Виновен ли е Кийосаки за слабата световна икономика? Вдигането на летвата, основен проблем пред повишение на личното богатство

Ето как типичният българин харчи 100 000 лв. за нула време

Смисълът на спестовната животозастраховка в два реда
А. Андонов: Вещоманите рядко могат да управляват парите си рационално
С чорбаджията ортак не ставай, на бедния пари не давай и на жена си нищо не казвай
Кредитната карта е уникален продукт, който трябва да се притежава
Когато парите ви станат много повече от финансовия ви акъл....

Тото, лото, лотария, 6 от 49 и други, които са безсмислени според мен
На кои въпроси, трябва да си отговорим, когато започваме инвестиция?
Колко скъпа кола мога да си позволя?
Потребителски кредит: Как банките твърдят, че ви дават 10 000 лв., а ви дават само 3 270 лв. или с 67% по-малко
Как да защитите имотите си от кражба?


Отдясно ще видите: "Известяване за нови публикации" чрез e-mail. Моля използвайте опцията за бъдещите публикации

Любима книга: Нова земя на Екхарт Толе, можете да я свалите във формат txt оттук
Също така книгата Спокойният ум.

1 коментар:

Dangerous каза...

Сравненението между Боно и Джако не е съвсем коректно!
Да за съжаление г-н Джексън поддържаше много висок стандарт на живот, който на старини многократно надвишаваше приходите му, но определено не е знаел само как да пее!!!
Той купи каталога с права върху песни на Бийтълс за 47,5 милиона долара през 1985 г.(когато Боно е бил още в подготвителна група на градината), инвестиция, която днес се оценява на 1 милиард долара!!! Да не говорим че приходите за семейството след смъртта му са на стойност 700млн долара само от новоиздадените и непубликувани до сега студиини записи!
"...тези цифри са безпрецедентни. "Натрупани бяха над 700 милиона долара за пет години. През това време нито един жив артист не се е доближил до тази сума" - коментират запознати , така че бих заключил че самият Джако си е инвестиция.

Или казано по друг начин просто пазара не е отразявал фундамента в творчеството на Джексън до смъртта му(може би заради съдебните дела и накърнената репутация и големите разходи за имиджа който не спираше да гради около себе си), но след смъртта му възвращаемостта компенсира щедро наследниците му.
Нали знаеш че пазара може да остане по-дълго ирационален от колкото ние можем да чакаме. Е Джексън не успя да го дочака просто!
Поздрави!

Публикуване на коментар

Моля пишете по темата