28.03.2015 г.

5 примера за желязна финансова дисциплина или как да спасим парите си от себе си

В този постинг ще дам няколко примера за финансова дисциплина. Изводите са накрая.

1. Спестяване. Разказът е за българин, живял преди Втората световна война, който спестявал всеки месец по 50 лв. Като вземе заплатата, заделя тези 50 лв. Ако в края на месеца не му стигнат парите (поради коледни харчове например или лятна екскурзия (днешен аналог)), той взима заем от приятел или от шефа. Защото казвал "ако взема заем от себе си няма да си го върна". Да наистина, кой връща парите на себе си. А има поговорка "плащай първо на себе си", тоест плащайки тока, водата, екскурзията, храната, транспорта и т.н., ти плащаш на другите. А кога ще платиш на себе си (ще спестиш)?

2. Спестяване с твърд бюджет. Един приятел ми каза "имаме твърд бюджет от 1 100 лв. разходи на месец за семейството и спазваме дисциплина да не го надхвърлим, без бюджет не става". Прав е и браво за желязната воля и дисциплина. Казал ми е, че разходите за лятна екскурзия и други такива се заделят ежемесечно в "специален плик". Поздравления.

3. Жилищен кредит. Да лихвите в България са големи (не са европейски), по-евтино е под наем. Да вноската по кредита е двойна над наема. Да собственото жилище ти пречи да се преместиш, включително в по-малко жилище, когато децата се изнесат (чисто психологически, когато дойде момента, не го правиш). Е ако купиш жилището на ниска цена с кредит и в следващите години има имотен бум, си на плюс (справка купувалите от 2004 до 2006 г. в София). Както и да е. Идеята е, че кредитът за жилище те дисциплинира. Като знаеш, че всеки месец трябва да плащаш 750 лв. по кредита, иначе идват разходите по наказателни лихви, съдебен изпълнител и т.н., ще плащаш като поп и разни ненужни разходи, много бързо изчезват. Доста впечатляващ дисциплиниращ ефект, носят кредитите. Имам познати живеещи под наем, за да спестяват и нищо не са спестили.

4. Животозастраховка със спестовен характер. Класика в спестяването. Не толкова заради доходността. Не толкова, че защитава семейството ви, ако изпаднете в нетрудоспособност или умрете. А само за това, че ви кара да спестявате и затова, че тези пари не можете да ги пипнете. Рядко има продукти, които защитават парите ви от самите вас. Например жилище, депозит, акции, движима вещ, всичките можете да ги разпродадете за дни. Докато парите от спестовната застраховка, са ЗАЩИТЕНИ ОТ ПОСЕГАТЕЛСТВО от САМИЯ ВАС:)

5. Доброволните вноски в пенсионен фонд, ако са направени от работодателя, също не можете да ги пипнете докато не станете пенсионер. Ако си ги внасяте сам (а не ги внася работодателя), можете да си ги изтеглите винаги, просто ще ви удържат данък. Отново, работодателят внася пари на ваше име, за да ги защити от вас:)

Сега изводите

В огромната част от случаите хората не оставят спестяванията им да пораснат, първо като ги унищожават и второ, като унищожават (продават) най-ценните си (най-поскъпналите) активи, тоест колят златната кокошка, защото са свиканли да държат пасиви и да продават активи (вижте таблицата тук).

Айнщайн е казал, че дългосрочното инвестиране е 8-мото чудо на света. Бъфет го е направил и е казал "Най-доброто време да продадеш една добра акция е … никога". Бъфет е направил 40 долара в 10 млн. долара за 70 години инвестиране. Като се е сетил "защо да харча тези 40 долара сега, по-добре да ги оставя да пораснат". Когато пораснат, може да си харчите част от печалбата и златната кокошка ще продължи да снася.

Вече съм писал, че "Моделът на Уорън Бъфет е лесен и достъпен дори за хора с 1 000 лв.", просто инвестирайте дългосрочно и не колете златните кокошки.

А за дългосрочно инвестиране ви трябва дисциплина и търпение. Търпение за да не изхарчите парите, търпение да отложите потребление, търпение да наблюдавате златната кокошка (акция, имот) как поскъпват. Повечето хора не издържат на печалби и бързо разпродават "за да се насладят на успеха си" и много лесно търпят загубите, защото ако продадат на загуба, това означава, да заявяват сами на себе си, че са глупаци. Но е по-добре да си признаеш, че си сгрешил и да продадеш на загуба, но разбира се след анализ:)

Повечето българи са "далаверджии". Още в комунизма са научени да "чопнат" нещо. После си върви по навик. Хубаво, ще удариш далавера за 100 лв., за 1 000 лв., за 1 000 лв., а после? Това са безмислени неща, въобще не си струва човек, да се фокусира върху тях.

Затова например в блога си не пиша за Меркел, еврото, кризата в Гърция, дали долара ще стигне 2 лв. и други други глупости от ден до пладне. Само дългосрочните неща имат смисъл, а този постинг ще е актуален и след 10 години:)

Да живее дисциплината и дългосрочното мислене. Дългосрочни неща са образованието и наистина, само то е извадило милиарди хора от мизерията. Дългосрочно нещо е здравословния живот, семейството. Много ценни неща. Нека направим и инвестирането дългосрочно и с мисъл, за да има полза от него.

Тук ще отворя и отметката, че в дългосрочен план инвестирането в имоти не бие инфлацията и ако сте инвестирал в обезлюдяващ се район (страна), ще сте хвърлили парите на вятъра си или поне голяма част от тях. За проспуснати ползи да не говорим, но поне няма да сте загубили всичко. Така че освен дисциплина (в спестяването и инвестирането) трябва и акъл или както се казваше в рекламата "не става само с ядене, трябва и акъл".


Вижте другите постинги от този блог за лични финанси:

Защо българинът учи синовете си да лапат ... ауспуси ?!?
Споделяне на знание или да обменим хитрините в живота

Фонд Ремонти – доказателство, че българинът не разбира жилищната инвестиция

5 примера за желязна финансова дисциплина или как да спасим парите си от себе си


Финансови задачи, които всеки трябва да може да реши


Батя: Непоправим оптимист съм за БФБ и за България като цяло


Анкета за пречките пред финансовото щастие


Как се започва с инвестиции в български акции?


Имате ли списък с притежанията си и класирате ли ги по доходност и риск?

FOREX - един от масовите начини да си загубиш парите, времето и живота


А. Андонов: Тестът за добрия инвеститор е дали може да продава на загуба


Спредът или ужасът на пазарите, това което ви отказва да купувате и продавате!

Този, който цял ден работи, няма време да печели пари - Джон Рокфелер


Моделът на Уорън Бъфет е лесен и достъпен дори за хора с 1 000 лв.


Трябва да спестявате поне 30% от доходите си, за да имате достойна пенсия


Смисълът на търговията и защо всеки трябва да е търговец


Дали ставам по-богат или по-беден с всеки изхарчен лев?


На лов за Ментор, или кой да ни научи на нещо?


Кой е най-бързият начин за осигуряване на пари (ликвидност)?

„Бързо дошли, бързо отишли“ или кога хората са максимално глупави (заслепени)

Пари назаем - 11 причини, защо да не даваме

6-те мислещи шапки – или как да започнем да мислим

Как да изкарвате повече? Може би да работите на 4-часов ден, но на две или три места

Защо се помнят първите 10 000, 100 000 и 1 000 000 лв., после е лесно

Странни, но ефективни и забавни начини за спестяване

Безработна си купува GSM за 1 200 лв., да в България е нормално

Виновен ли е Кийосаки за слабата световна икономика?
Вдигането на летвата, основен проблем пред повишение на личното богатство


Ето как типичният българин харчи 100 000 лв. за нула време


А. Андонов: Вещоманите рядко могат да управляват парите си рационално


С чорбаджията ортак не ставай, на бедния пари не давай и на жена си нищо не казвай

Кредитната карта е уникален продукт, който трябва да се притежава

Когато парите ви станат много повече от финансовия ви акъл....

На кои въпроси, трябва да си отговорим, когато започваме инвестиция?

Колко скъпа кола мога да си позволя?

Потребителски кредит: Как банките твърдят, че ви дават 10 000 лв., а ви дават само 3 270 лв. или с 67% по-малко

Отдясно ще видите: "Известяване за нови публикации" чрез e-mail. Моля използвайте опцията за бъдещите публикации


Любима книга: Нова земя на Екхарт Толе, можете да я свалите във формат txt оттук


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля пишете по темата